China Southern opouští SkyTeam. Nemusí být poslední

  • 19.11.2018 16:00

Společnost China Southern Airlines oznámila, že k 1.1.2019 neobnoví své členství v alianci SkyTeam a opustí ji. Podle vlastního prohlášení se zařadí do jiného globálního partnerství, které lépe odpovídá potřebám společnosti, jejich zákazníků a trendům v odvětví. První náznaky takového kroku se objevily v roce 2017, když American Airlines, člen aliance Oneworld, získal za 200 mil. USD 2,68 % dopravce a ustavil s China Southern partnerství. Spolupráci s Oneworld prohloubila codesharová dohoda s British Airways a Qantas. Dalším motivem mohlo být, že Delta Air Lines, člen aliance SkyTeam, investovala v roce 2015 450 mil. USD do konkurenta China Eastern Airlines, rovněž členské aerolinie v alianci SkyTeam, což zhoršilo pozici China Southern.

Dalším členem SkyTeamu, který může alianci opustit, je Alitalia, a to v závislosti na konečném řešení jejího bankrotu. Jaké řešení to bude je nejasné, nejčastěji se spekuluje o tom, že Alitalia může být prodána resp. rozprodána společnostem easyJet a Lufthansa. Společnost easyJet opakovaně potvrdila svůj zájem část Alitalie koupit. Populistická vláda Hnutí pěti hvězd vedená Luigim Di Maio by přitom ráda viděla jako vlastníky ztrátové Alitalie italské státem vlastněné společnosti, a to s podporou renomovaného leteckého dopravce. Zřejmě tím myslí Lufthansu, která jeví o (část) Alitalie dlouhodobě zájem, ta však nemá zájem o tento druh spolupráce. Skupina Air France-KLM z aliance SkyTeam přitom již vloni svou účast na záchraně společnosti vyloučila. Případní zájemci mají splatit v prosinci 1 mld. EUR za překlenovací úvěr od italské vlády. Italské vládě tedy moc času nezbývá, na druhé straně jí teď tíží větší problémy, a to obhajoba návrhu rozpočtu v EU.

Změny postihnou také alianci Oneworld, kterou pro dlouhodobé neshody opustí Qatar Airways, jak již server planes.cz informoval dříve.


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



MK. (...113.219...)
20.11.2018 13:20

Bizarní je, že někdo používá slovo "bizarní", aniž by věděl, jak se správně píše.

https://www.pravopisne.cz/2010/09/bizarni-%C3%97-bizardni/

planesfun (...17.10...)
20.11.2018 09:26
Trollove

Proc sem lezou trollove Vitek a Pedro? A ani nemaji odvahu prijit jako registrovani ctenari, ale schovavaji se za neprihlasene.
Jen doufam, ze ten italsky populizmus nakonec nezaplatime. Jejich pristup k prodlouzeni umirani Alitalie je zarnym prikladem onoho "hajeni zajmu Italu". Alitalie tu uz davno byt nemela, populismus nepopulismus.

MichalC (...17.10...)
19.11.2018 23:27
Populismus

Pane Pedro a Vítek:
Dovoluji si připomenout, že za populistické označil své hnutí 5hvězd jeho zakladatel Beppe Grillo, a to již v roce 2013. Přívlastek "populistické" je v tomto případě zcela na místě, protože hnutí zjevně populistické je. Nejedná se o hanlivý přívlastek, jedná se o označení ideologie.

Souhlasím s panem Paluzgou, radil bych podívat se na definici populismu.

Václav Paluzga (...177.27...)
19.11.2018 23:00

Pedro, Vítek - přečtěte si příště definici populismu předtím, než začnete kritizovat jiné.

Pedro - nepřihlášený host (...244.60...)
19.11.2018 21:02
Vitek +!

Presne tak, akonahle nejaka vlada nereprezentuje zapredancov, ale robi aj nieco rozumne pre vlastny narod, je populisticka. Skoda, ze na letecky server zabludila politika, ale ucinil to autor clanku...

Vítek - nepřihlášený host (...135.18...)
19.11.2018 20:35

Bizardní je, že jakýsi český zcela bezvýznamný pisálek ví, že italská vláda je POPULISTICKÁ. Italové, a že tam jezdím fakt často, tvrdí, že Maio a Conte po dvaceti letech konečně hájí zájmy Italů

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace