Co přinesou nové podmínky pro přepravu zavazadel Ryanairu? A cestujícím?

  • 27.08.2018 08:00

Jak již server planes.cz informoval, Ryanair mění (čti zhoršuje) od 1.11. pravidla pro přepravu zavazadel. Jedná se o již druhou změnu v přepravě zavazadel Ryanairu tento rok. Firma tentokrát v omezení pro kabinová zavazadla předstihla dokonce i ruskou Pobedu. Celkový rozměr bezplatných zavazadel se snižuje o 2/3, a to z 58 l na 20 l. Na palubu je možné si nově vzít jen malé zavazadlo 40×20×25 cm. Největší rival Ryanairu, easyJet, přitom dovoluje bezplatné kabinové zavazadlo o objemu 63 l, tj. 3x více, a navíc bez omezení hmotnosti. Za další standardní kabinové zavazadlo (do 10 kg) si cestující připlatí a odevzdá jej během odbavení. To bude stát 8 EUR (při nákupu letenky) nebo 10 EUR on-line nebo 25 EUR při odbavení na letišti. Kromě dodatečných nákladů tak cestující ztratí ještě drahně času u karuselu. Pouze cestující, kteří si zaplatí 6 EUR za prioritní nástup, si budou moci vzít standardní zavazadlo na palubu bezplatně. Dnes toho využívá používá podle vyjádření společnosti 30 % cestujících. Priority Boarding je však limitován 95 cestujícími, takže až polovinu cestujících čeká tak jako tak karusel. Společnost rezolutně popírá, že za opatřením je snaha zvýšit příjmy. Takže počítejme: pokud si v rámci nové politiky Ryanairu připlatí 30 % cestujících např. 8 EUR a Ryanair během roku od 1.11. přepraví 140 mil. cestujících, pak tato úprava přinese Ryanairu 336 mil. EUR (8,7 mld. Kč). Opatření navíc platí retroaktivně, takže cestující, který již koupil letenku si nyní doplatí, nebo požádá o vrácení peněz. Uvalit na cestující nová pravidla retroaktivně je v civilizované společnosti neobvyklá praktika. Za opatřením může být také příprava půdy pro nástup 110 nových Boeingů 737 MAX 200. U těch se totiž max. počet cestujících zvýší ze 189 cestujících na 200, ale úložné prostory pro kabinová zavazadla zůstanou nezměněny. Britský The Telegraph přinesl zajímavou tabulku, ukazující Top 10 z hlediska dodatečných výnosů za zavazadla u jednotlivých společností v roce 2016 (viz obr.).


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



HonzaC (...179.215...)
29.08.2018 13:49
Cenové vyhledávače/srovnávače

Motivace pro takové změny je často snaha o co nejnižší základní cenu letenky a vyčlenění co největší části ceny mimo, aby se dosáhlo nejlepší pozice při vyhledávání letenky. V minulosti tuto funkci plnily například palivové příplatky.

Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
28.08.2018 16:48
zavazadla - re Artem

Vida, zajímavé. Člověk zažije lowcost jeden a potom je už tak nějak všechny hází do jednoho pytle a ani si nevšimne, že některé vlastně fungují docela přátelsky. Příště si musím zapamatovat, že easyJet nemám z výběru filtrovat.

Trochu k tématu a trochu off-topic, existuje někaký důvěryhodný web, který lowcosty v těchto aspektech srovnává?

Artem (...188.143...)
27.08.2018 15:18
zavazadla - re Petr

Tak to preci dela EasyJet. Jedno zavazadlo, snadna kontrola rozmeru, bez priplatku. A jeste k tomu pouzivaji "choboty" coz je pohodlnejsi nez autobusove nepohodli Ryanair a Wizzair.
Ale Ryanairu jde pouze o dodatecne vynosy, a z tohoto hlediska to maji vychytane. Jen chudak zeny s kabelkou, ktere narazi na striktne jedine zavazadlo Ryanairu.

Petr - nepřihlášený host (...11.119...)
27.08.2018 15:04
A proč to neudělat naopak?

A proč to neudělat naopak? Zjednodušit odbavená zavazadla. Bez příplatků a s minimem dodatečného čekání při check-inu a u karuselu. Letadlo pořád nese stejná kila, ale najednou tu nejsou stresy při nástupu ("musím nastupovat první, jinak nikam kufr nedám"), neuvěřitelné cestovatelské vesty ("až dvacet kilo si dáte do vesty na tělo") a vlastně i zrychlení nastupování/vystupování a tedy zkrácení průletu.

Neříkejte, že letecká společnost je bezmocná proti pomalým handlingovým společnostech a proto musí problémy přenášet na platící cestující...

planesfun (...17.10...)
27.08.2018 12:10
wizzair vs ryanair

Stejny problem, ruzna reseni. WizzAir to resi tak, ze kabinove zavazadlo neprioritnim zakaznikum dava do zavazadloveho prostoru. Aniz by za to chtel 8 Eur!
Jasne ze tu jde o extra prijmy (a jak je videt miliardy), kdyz Ryanair ted bude mit extra vydaje ve mzdach.

Kluba (...185.5...)
27.08.2018 10:02

Upřímně, dalo se to čekat. Prostor v kabině letadla není nafukovací a v poslední době bylo ukládání zavazadel v kabině při nástupu docela divoká operace. A první letošní změna, kdy se zavazadla vybírala u gate, byla nepříliš systémová a do jisté míry i neférová k těm, kteří si odbavili zavazadlo za 25 EUR.
Z mého pohledu na dva až tři dny ve městě stačí 20l batoh v pohodě a když jedu na delší dobu nebo třeba na hory, tak zapsané zavazadlo do 10 kg za 8 EUR je vlastně výhra, protože konečně nestojí víc, než mnohdy samotná letenka :-) Navíc můžu do odbaveného zavazadla dát věci, které jsem do kabiny dát nemohl.

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace