Mise Okřídlený lev 2018

  • 15.07.2018 09:00

Ve druhé polovině července odstartuje z letiště Točná pilot a právník Roman Kramařík svůj pokus o první oblet světa uskutečněný československým pilotem v malém jednomotorovém letadle. Redakce planes.cz bude přinášet zpravodajství ze závěrečných příprav na tuto cestu a také ze samotného letu, který potrvá téměř 200 letových hodin, je dlouhý zhruba 47 000 kilometrů a vede přes 3 kontinenty a 3 oceány.

Letoun Cessna P120 musel být na dalekou cestu patřičně upraven. K letadlu, respektive k jeho registraci, se váže ještě jedna zajímavost. A sice jeho imatrikulace OK - TGM. „Imatrikulaci letadla si můžete z těch, které ještě nejsou obsazené, zvolit. Když náš syndikát před pár lety dovezl od aeroklubu Bundeswehru tuhle Cessnu, TGM bylo volné, tak jsme toho s radostí využili. Podle pamětníků létal dříve pod touto imatrikulací nějaký Dromader u Slovairu, ale kupodivu pak zůstala dlouho nevyužitá. Pro Misi okřídlený lev je imatrikulace TGM asi ta nejlepší možná. Když to chvíli vypadalo, že poletím jiným letadlem, mnoho lidí mi to vyčítalo. Jsem tak moc rád, že nakonec letím právě na OK-TGM. Je to imatrikulace, která nejen pro mě znamená víc než jenom označení letadla." vysvětluje Roman Kramařík, jak vznikla „poznávací značka“ jeho Cessny.

Odlet z letiště Točná je plánován na 25. července 2018. Trať letu povede východním směrem, přes Bělehrad, Perský záliv, Indii, Thajsko, Tichý oceán, USA, Azorské ostrovy a Velkou Británii zpět do ČR. Očekávaný návrat je 8. září 2018 po trase z Oxfordu do Letňan, během tam pořádaného a hojně navštěvovaného dne letiště, který se letos koná s Českým rozhlasem Dvojkou. Z itineráře vybíráme následující předpokládaná data příletů do některých bodů na trase:

25.07. Bělehrad
30.07. Karáčí
31.07. Dillí
07.08. Bangkok
08.08. Tchaj-wan
13.08. Anchorage
14.08. Seattle
17.08. Chicago

Zapojit se do projektu můžete i vy, čtenáři planes.cz a letečtí fandové. Roman a jeho tým spustili kampaň ha crowdundingovém serveru Hit Hit. Za případné příspěvky nabízí samozřejmě patřičné odměny. Pokud peníze získané v této kampani a sponzorské dary překročí náklady na let, výtěžek bude věnován organizaci Paměť národa, která mapuje příběhy lidí, kteří prožili klíčové události našich dějin.

Právě k letu přes oceán se váže nejbližší akce, kterou Roman Kramařík se svým týmem připravují. Piloti či námořníci, kteří mají zájem podívat se (a případně v omezeném množství vyzkoušet) plavání ve speciálním obleku pro přežití v případě přistání na vodu (immersion sutie), nebo vyzkoušet nastupování do záchranného člunu z vody, se mohou po předchozím nahlášení na adrese roman@okridlenylev.cz, zdarma zúčastnit již toto úterý 17. 7. nácviku v bazénu České zemědělské univerzity v Praze-Suchdole. (událost na FB). K dispozici bude jeden letecký a jeden námořní záchranný člun a jedna záchranná vesta. Proto Roman uvítá, když si účastníci také přinesou čluny vlastní, třeba ty expirované, které si beztak zaslouží kontrolu. „Není lepší okamžik,kdy je můžete takhle skoro naostro vyzkoušet. Tak se nenechte pobízet a přijďte,“ říká Kramařík.

autor: Jiří Reichl

Autor:



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace