Pokuta pro provozovatele letecké nákladní dopravy

Evropský antimonopolní úřad potvrdil pokutu provozovatelům nákladní letecké dopravy, která byla udělena za jednání v kartelu při oceňování palivových a bezpečnostních příplatků. Z jednání, které mělo probíhat mezi léty 1999 a 2006, byly obviněny společnosti Air Canada, Air France-KLM, Martinair (nyní součást AF-KLM), British Airways, Cargolux, Cathay Pacific, Japan Airlines, LAN Airlines, SAS, Qantas a Singapore Airlines.

Největší díl z celkové pokuty ve výši 776 milionů EUR dostala AF-KLM, celkem 310 milionů, následují British Airways s cca 100 miliony a Cargolux s 80 miliony. Lufthansa a Swiss Air Lines obdržely za prozrazení kartelu imunitu, proto pokutu nedostanou.

Vetšina společností má již vytvořené rezervy k zaplacení pokuty, neboť celý případ se táhne minimálně od roku 2010.

V letech 2007-2013 proběhlo několik dalších řízení v USA, EU, Austrálii, Jižní Koreji a dalších zemích, kde celková úhrnná pokuta byla v řádech miliard EU. Nákladní divize železničního gigantu Deutche Bahn zároveň podala žalobu na některé z dopravců u německých a amerických soudů.


Související fotky


Související články

Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace