Memorial Air Show 27.-28. června v Roudnici

Ve dnech 27.-28. června se na letišti v Roudnici nad Labem uskuteční již tradiční Memorial Air Show. Letošní ročník je věnován 70. výročí ukončení bojů Druhé světové války.

Memorial Air Show 2015 by měla svým rozsahem a významem předčit všechny předcházející ročníky. Kromě letounů naší armády JAS 39 Gripen, vrtulníků Mi-24 a Mi-17 či bitevníků L-159 Alca uvidí návštěvníci historické letouny B-25 Mitchell, P-51 Mustang, OV-10 Bronco, Lisunov Li-2, Grumann TBF Avenger , PB-Y Catalina, T-6 (repliku Zero), Supermarine Spitfire, JAK-3, de Havilland DH.100 Vampire a skupinu letounů Bücker. Ze současné letecké techniky se na roudnickém letišti představí naše akrobatická elita na akrobatických speciálech.

OV-10 Bronco

OV-10 Bronco

Vampire používají v Roudnici i na úklid travnaté VPD

Vampire používají v Roudnici i na úklid travnaté VPD

Absolutní špičkou bude vystoupení reprezentanta ČR Martina Šonky na letounu Extra 300 SR, který skončil na 2. místě v chorvatském závodě série Red Bull Air Race.  Týden po roudnické airshow se zúčastní dalšího závodu této série v Budapešti. Kromě Martina se představí ještě Marek Hyka a Roman Kramařík v motorové akrobacii a Přemysl Vávra s Milošem Ramertem v bezmotorové akrobacii. Zejména vystoupení Miloše Ramerta na 50 let starém větroni dřevěné konstrukce bere dech. Jeho vystoupení je doprovázeno hudbou z filmu Tenkrát na západě.  

Extra 300 s Martinem Šonkou za kniplem.

Extra 300 s Martinem Šonkou za kniplem

Na roudnickém nebi nebudou samozřejmě chybět parašutisté, reprezentanti Aeroklubu ČR, kteří se předvedou ve třech odlišných parašutistických disciplínách.

Armáda ČR chystá překvapení v bojové ukázce pozemního vojska. V provedení aktivních záloh armády ČR bude předvedena dynamická ukázka přepadení kolony vozidel teroristickou skupinou.

Ukázka začne průletem stíhaček JAS 39 Gripen, poté dojde k boji a nakonec přiletí na podporu zásahu proti teroristům letecká podpora v podání dvou letounů L-159 Alca. „Jestli se hajný nenaštve a nevyžene je všechny z lesa, tak uvidíme opravdu zajímavou ukázku praktického zapojení aktivních záloh naší armády. Prozradím, že zde bude bojovat i náš známý režisér, producent a autor filmu Tobruk Václav Marhoul. Je totiž major v záloze. Nebude chybět statická ukázka současné bojové techniky a vojenských historických klubů,“ popisuje Vlastimil Dvořák, prezident Aeroklubu ČR a šéf Memorial Air Show.

L159 Letectva Armády ČR

L159 Letectva Armády ČR

Co ještě diváci na roudnickém letišti uvidí? Proběhne zde slavnostní vyhlášení a dekorování nejlepšího leteckého sportovce ČR za rok 2014.

V ČR neopakovatelnou výhodou je bezesporu jedinečný bezprostřední styk s leteckými ukázkami, protože to umožňují rozměry roudnického letiště. Program je po oba dny stejný a letecká show se koná od 13 do 17 hodin. Protože na air show chodí celé rodiny, jsou pro děti zajištěny pouťové atrakce. Pořadatelé upozorňují všechny návštěvníky, aby neparkovali na černých parkovištích mimo letiště a dojeli podle ukazatelů až na letiště, kde budou parkovat přímo na letištní ploše. Pro ty, kteří chtějí strávit na letišti celý víkend, je na letišti u bazénu připraven kemp.

Ústecký kraj, kde se show koná, se stal generálním partnerem této významné akce. Hejtman Ústeckého kraje, pan Oldřich Bubeníček, převzal nad akcí záštitu vedle prezidenta republiky Miloše Zemana, ministra obrany Martina Stropnického, ministra dopravy Dana Ťoka a starosty města Roudnice nad Labem Vladimíra Urbana.

Redakce planes.cz přeje všem účastníkům dobré světlo a kvalitní fotografie, které ráda uvítá ve svém fondu. Server planes.cz je mediálním partnerem Memorial Air Show.

Článek vychází z materiálů pana Michala Závady v Litoměřickém deníku a informací pořadatelů akce.

Autor: Michal Krsek



Související kategorie

Komentáře



Gríša - nepřihlášený host (...30.64...)
29.06.2015 17:13
Rouudnice n/Labem

hezká akce,vyšlo počasí,no a to parkování je jediné negativum

A.P. - nepřihlášený host (...22.64...)
27.06.2015 17:45
Pěkná akce,

jsem rád, že jsem tam byl :-)
Snad jen pro příště by mohli lépe zorganizovat parkování, příjezd na parkoviště trval bez pár minut hodinu :-(

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace