A330 ČSA zítra vyráží na svou první linku

Airbus A330 v barvách ČSA s novým výročním logem u příležitosti 90. let od založení společnosti, který v polovině května přiletěl na pražské letiště, vyráží v sobotu 1. 6. 2013 na svojí první linku do korejského Soulu. Tímto slavnostním logem budou postupně v průběhu června a července olepeny další stroje ve flotile Českých aerolinií, které jej ponesou až do konce letošního roku. 

 

Přinášíme vám technické informace o tomto letadle i další odpovědi na otázky o službách na nové mezikontinentální trase. Kromě této hlavní linky do Soulu bude A330 létat do Almaty, Moskvy a nově také do Tel Avivu.

Airbus A330-323X, výrobního čísla 425 dorazil do Prahy 14. 5. 2013. Byl vyroben v roce 2001 pro společnost Korean Air. První let absolvoval 3. 9. 2001 pod imatrikulací F-WWYE, korejskému dopravci byl předán o měsíc později, přesně 25. 10. 2001 s novou imatrikulací HL7701. Na linkách Korean Airu byla nasazován zejména po Asii. Ve službách této společnosti byl až do letošního roku, kdy byl pronajat ČSA, kde obdržel legendární registraci OK-YBA, kterou dříve nosil první dálkový Iljušin Il-62.

 


V barvách našeho vlajkového dopravce bude létat s kapacitou celkem 276 míst, z toho v Business 24 sedaček, v Economy pak 252 sedaček. Třída Business v A330-323X Českých aerolinií je vybavena sedačkami, které lze sklopit do plně vodorovné polohy (tzv. full flat-bed position) pro pohodlný spánek. V každé sedačce, včetně cestovní třídy Economy, je zabudován systém individuální palubní zábavy nabízející přes 60 celovečerních filmů, 70 krátkých dokumentů ze sportu apod. Samozřejmostí jsou také dětské pořady. Cestující si budou moci vybírat také ze široké hudební nabídky různých žánrů. Obsah palubní zábavy bude několikrát do roka aktualizován a doplňován o nové položky. 


Pro lety do Soulu je počítáno s přítomností korejsky mluvící osoby na palubě pro případnou pomoc při tlumočení, dále se o cestující bude starat 11 členů palubního personálu, letový bude tříčlenný. Počty se můžou ale ještě změnit. V případě hlavního servisu budou mít cestující možnost volby mezi korejským, asijským nebo evropským menu, a to v obou cestovních třídách. Na palubě tak můžou cestující na letech z/do Soulu ochutnat i korejské národní jídlo bibimbap s mletým masem, zeleninou, sezamovým olejem, speciální pastou gochujang a rýží nebo třeba tradiční rýžová kaše s hovězím masem jang jorim a salátem z okurky oji nebo polévka ze sušené tresky a další speciality. 


Co se spotřeby paliva na trase Praha – Soul týče, tak předpokládaná je přibližně 60 tun. Toto číslo je však jen orientační, neboť spotřeba závisí na mnoha faktorech, jako např. počasí, obsazenost, objem nákladu, přeletové sloty, letové trasy atd.

Základní technické údaje o Airbusu A330-300 OK-YBA:
Typ: Airbus A330-323X
Motory: 2x Pratt & Whittney PW4168 A (tah 302 kN)
Kapacita: celkem 276 míst, cestovní třída Business: 24 sedaček, cestovní třída Economy: 252
Počet toalet: 9
Délka: 63,7 m
Rozpětí křídel: 60,3 m
Cestovní rychlost: 900 km/h
Dolet: 12 000 km, při MTOW 9300 km
Palivové nádrže: 78,3 tuny PHM
Maximální dostup: 41 100 ft (12 527 m)
Váha bez paliva (MZFW): 173 t
Payload: 45,9 t
Maximální vzletová hmotnost (MTOW): 230 t

Airbus na příletu vítal i Klub letecké fotografie, který server planes.cz založil ve spolupráci s Letištěm Praha. Že to byla událost, o tom nelze pochybovat, ostatně podívejte se na tento odkaz, kde najdete klubový článek z akce. Po příletu bylo letadlo odstaveno na dráze 22, kde probíhalo doškolování posádek a dovybavování pro cestující Českých aerolinií.


Po úvodním letu nastoupí letoun OK-YBA službu na hlavní lince do Soulu, která bude zpočátku létat 2x týdně (sobota a neděle), v červenci s novou úterní rotací bude rozšířena na tři frekvence týdně. Společně s Korean Air tak budou od letních prázdnin provozovat celkem až sedm spojení týdně mezi Prahou a Soulem – denně kromě čtvrtku, v sobotu pak dva lety. Obě společnosti si budou na lince vzájemně sdílet své kódy. Na lety do Soulu bude ve spolupráci s Korean Air, původním nájemcem letadla a minoritním vlastníkem ČSA, navazovat řada dalších letů do Japonska, Číny a dalších východoasijských destinací.

 

Kromě Soulu se A330 ČSA vydá na linku do Almaty jednou za týden s odletem v pátek, do Moskvy pak ve čtvrtek a v pátek, a do Tel Avivu třikrát týdně – v úterý, ve středu a ve čtvrtek. V měsíci červnu se letoun také objeví na letech Praha – Madrid a Praha – Barcelona, není však vyloučeno, že i na některé další destinaci. ČSA plánuje, jak již bylo avizováno, v budoucnu rozšířit flotilu dálkových A330 o nové stroje, což je jistě potěšitelnou informací jak pro cestující, tak i letecké fandy.




Související kategorie

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace