Nejtišší letečtí dopravci za rok 2012 jsou HOLIDAYS Czech Airlines a Austrian Airlines

Výherci již 6. ročníku soutěže NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE na Letišti Václava Havla Praha jsou známi. V kategorii proudových letadel zvítězila společnost HOLIDAYS Czech Airlines, v kategorii vrtulových letadel se podařilo obhájit titul z roku 2008 společnosti  Austrian Airlines. Trofeje v podobě skleněných vlaštovek vítězům předali dne 27. 11. 2012 zástupci obou organizátorů akce - starostka Městské části Praha 6 Marie Kousalíková a ředitel společnosti Letiště Praha, a. s., Jiří Pos. Na slavnostním vyhlášení vystoupila bubenická skupina Blabuburo z nedalekého sdružení Roztoč, které letiště podporuje.

Soutěž zaměřená na ochranu životního prostředí NEJTIŠŠÍ DOPRAVCE je již tradičně vyhlašována Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6 za účelem motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí a přímému okolí letiště. K vyhodnocování soutěže sloužil monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a monitoruje také letové tratě letadel. V nejintenzivnějším leteckém období, tedy od června do října, se sledoval nejenom naměřený hluk, ale rovněž i efektivní využití sedačkové kapacity letadel. Oproti loňským ročníkům byl letos do hodnocení zahrnut i monitoring vedlejší vzletové a přistávací dráhy 12/30, která byla s ohledem na realizaci první etapy generální opravy využívána více než ve standardním období.

Ředitel letiště a předseda představenstva Jiří Pos při této příležitosti řekl: „Jednou z priorit Letiště Praha je zodpovědný přístup k životnímu prostředí, který vyžadujeme i od našich partnerů a toto soutěž nám k tomu významně pomáhá. Blahopřeji vítězům a zároveň bych chtěl poděkovat všem leteckým společnostem, pro které je šetrný přístup k životnímu prostředí stejně důležitý.“

Chceme prostřednictvím této soutěže přispět k tomu, že nad hlavami občanů Prahy 6 budou létat stroje, které splňují hygienické limity a dopravci se budou snažit být ohleduplní k občanům, kteří v okolí letiště žijí. Smyslem soutěže je především zlepšit kvalitu života a bydlení občanů Prahy 6 v okolí letiště. Letecké společnosti, které nejsou k okolí lhostejné, stojí za to dávat příkladem ostatním a ocenit je,“řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Konečné pořadí soutěžících leteckých společností i jednotlivé průběžné měsíční výsledky NEJTIŠŠÍHO DOPRAVCE 2012 jsou zveřejněny na internetových stránkách letiště http://www.prg.aero/cs/o-letisti-praha/vztahy-s-okolim/nejtissi-dopravce/ , uvedla na závěr Eva Krejčí, ředitelka Komunikace a tisková mluvčí Letiště Václava Havla Praha.




Související kategorie

Komentáře



Ladislav Keller - nepřihlášený host
09.12.2012 03:57
Pane Rudolfe,

nehodami letadel se zabývám mnoho let a napsal jsem o této problematice několik knih. Nehodě IL-14 je věnována kapitola v knize Nehody dopravních letadel v Československu díl 3. Vzhledem k tomu, že jste přímý svědek, rád mám zájem o Vaše postřehy a názory na nehodu.
Hezký den
L.Keller

Alois - nepřihlášený host
09.12.2012 03:25
Nejtišší dopravce

kriteria jsem si přečetl, vyplývá z nich, že nejtišší je ten, kdo léta nad přibližovací rovinou rychlostí větší, než je stanovená - tím dosáhne toho, že letí na volnoběžné otáčky a protože je nad přibližovací rovinou, je dál od hlukových měřičů, výsledkem je nižší naměřená hodnota hluku. Výsledek - kdo létá potichu je nebezpečný. Protože renomovaní dopravci - Britisch Airways, Lufthansa atd dávají přednost bezpečnosti (nutí posádky přesně dodržovat profil přibližení a včas vysouvat mechanizaci - tzv. stabilizované přiblížení) jsou na konci tabulky soutěže. Takový malý dotaz - letadlo hlučí stejně ve dne i v noci, proč tedy jsou v noci limity nižší?

Nejtissi dopravce - nepřihlášený host
08.12.2012 19:46
Podrobna pravidla

jsou ke stazeni zde:

link://www.prg.aero/cs/o-letisti-praha/vztahy-s-okolim/nejtissi-dopravce/nejtissi-dopravce-2012/

07.12.2012 02:30
.....

...to ze je nejaka nehoda popsana v knize, jeste neznamena ze je to pravda, to je dost najivni nazor.

Kolega Aviatik - nepřihlášený host
06.12.2012 19:38
to JGR:

po napsání odpovědi mě to také napadlo, ale já to pochopil, že po navázání kontaktu dostanu pozvání na Slovensko.

JGR - nepřihlášený host
06.12.2012 13:56
2Aviatik

Pan Rudolf měl patrně na mysli mejlovou adresu :-)

Kolega Aviatik - nepřihlášený host
06.12.2012 12:43
Milý Rudolfe,

když Vás navštívím, o čem mi budete povídat? Bydlím v ose dráhy u letiště Prahe, kde za jedinou hodinu přistává více letadel než na letišti v Bratislavě za celý den.

Rudolf - nepřihlášený host
06.12.2012 10:38
Kolega

Milý kolega. Skončíme to. Tieto prestrelky nemajú význam. Ale ak mi dáte na seba kontakt, rád vás u nás privítam, môžeme sa v kľude pozhovárať na uvedené témy a pochopíte o čom píšem.

Kolega Aviatik - nepřihlášený host
06.12.2012 07:45
Milý Rudolfe,

napsal jste, že jste byl přímým svědkem nehody. Jak je možné, že se nemohl vrak najít, když jste viděl letadlo havarovat? Co se týčká hluku, nebydlíte na letišti, ale několik kilometrů od letiště. To je dost podstatný rozdíl. Tato diskuse je opravdu o hluku, ale o nehodách jste začal vy - já ne.

Rudolf - nepřihlášený host
05.12.2012 19:24
Kolega

Pán kolega, jedna vec je čítať jedálny lístok, iná jedlá ochutnať a prežiť.
Vy ste si niečo prečítali. Ak ste dobre čítali, tak tam bola možno popísaná aj situácia, v ktorej sa to stalo a ako sa vrak nevedel nájsť. Neželám vám niečo podobné prežiť. Gratulujem vám ale, že po toľkých rokoch ste našli páchateľa.
Nič to nemení na situácii, ktorú my, bývajúci pri letiskách prežívame a ktorú som popísal. Bavili sme sa o hluku.

Celkem 29 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace