Změny odbavování na letištích

V neděli 30. března vstoupí v platnost nový, letní letový řád. Současně budou na letištích odstraněny i poslední hraniční kontroly, které pro lety na území států Schengenské dohody zatím stále platily. Letiště poněkud změní postupy.

Při odletech do zemí schengenského prostoru, tj. do zemí střední a západní Evropy (s několika výjimkami včetně britských ostrovů, Švýcarska, Kypru), dále Pobaltí a Řecka se již nesetkáte s kontrolou pasů. Na rozdíl od silničních přechodů, kterých si již ani nemusíte všimnout, budou pracovníci letišť na vstupu do uzavřené bezpečnostní zóny odletových východů kontrolovat palubní vstupenky a cestující budou stejně jako dosud procházet bezpečnostní kontrolou. Při kontrole palubních vstupenek bude nutné prokázat se průkazem totožnosti – pro občany České republiky postačí občanský průkaz, pas nebo řidičský průkaz. Spoléhání na řidičský průkaz by se však nemuselo vyplatit - přestože jde o státem vystavený doklad s fotografií, mohou s ním nastat problémy v cíli cesty.

Uvnitř letišť budou fyzicky odděleny trasy cestujících vnitroschengenských linek a ostatních cestujících. Letiště prošla kontrolami Evropské unie, například brněnské Tuřany získaly potřebnou certifikaci počátkem prosince loňského roku.

 

Nové rozdělení prostor brněnského letiště

 

Při příletu ze zemí mimo schengenský prostor budou cestující procházet pasovou kontrolou, po jejímž absolvování si budou moci vyzvednout zavazadla ve stejném prostoru jako cestující z vnitroschengenských linek, kteří se k pásům a do veřejných prostor letiště dostanou přímo, bez kontroly dokladů. U východu z neveřejných prostor bude stále pracoviště celní správy, která může provádět namátkové kontroly. Letiště mají k dispozici i prostory pro osoby, které budou čekat na udělení víza nebo z nějakých důvodů nebudou do schengenského prostoru vpuštěny.

Na pražském letišti bude pro lety do států schengenské smlouvy vyhrazen terminál 2 - letos by měl odbavit zhruba 60 procent ze všech cestujících. Na přestupu mezi terminály 1 a 2 budou nová pracoviště pasové kontroly pro cestující přestupující mezi jednotlivými druhy letů přes hranice schengenského prostoru.

 

Pasová kontrola mezi terminály 1 a 2 v Praze

 

Doby na přestup i odbavení určené leteckými společnostmi zůstávají na všech letištích většinou stejné, časy potřebné na přestup z vnitrostátních linek na návazné lety ČSA se zkracují ze 45 na 30 minut.

 

29.3. - Zahájení nového způsobu odbavování při uplatnění pravidel schengenské smlouvy na letišti v Praze (Foto: Petr Beran)

 

Na malé slavnosti zahájil nový způsob odbavování cestujících premiér České republiky

Autor: planes.cz



Související kategorie

Komentáře



ondra - nepřihlášený host
08.04.2008 09:24
na obcanku vic jak rok...

To je zvlastni, ja porad hledam co se pro me zmeni s novymi pravidly a nic jsem nenasel - na obcanku po Evrope uz letam vic jak rok a nikdy jsem s ni problem nemel. Zacal jsem s tim potom co se v Parizi muj uz trosku obnoseny zeleny pas nelibil celnikum a stravil jsem 10 min na prepazce aniz by mi cokoliv rekli...tak jsem priste letel s obcankou a bylo to v pohode..

Takze kontrolovat mi budou jak palubni letenku tak obcanku, a ze to nebude policista ale pracovnik ochranky...mozna tim hur ;-)

IDE - nepřihlášený host
28.03.2008 00:46
Řidičák

Na řidičský průkaz bych opravdu nespoléhal. Jedna věc je ta, že člověk s řidičákem by prošel přes bezpečnostní kontrolu, na druhou stranu mnohé aerolinie vyžadují, a budou i nadále vyžadovat, aby se cestující při odbavení identifikoval průkazem totožnosti, což je stále občanka, nebo pas. Bez toho nedostane palubní vstupenku a bez té se zase nedostane k letadlu. Jiná věc je odbavení na internetu...

Pdq - nepřihlášený host
27.03.2008 14:40
ČSA stále ignoruje Schengen...

Správně používáte podmiňovací způsob: teď jsem si rezrevoval letenku na duben do OSR a na etkt je stále uveden T1. Stejně tak je nesmyslně nastaven MCT pro lety do Ostravy a Brna.

autor - nepřihlášený host
22.03.2008 17:09
Změna odletů do ČR

ano, s odstraněním pasové kontroly na T2 by s esem měly pesunout i vnitrostátní odlety

Pdq - nepřihlášený host
22.03.2008 16:52
Přesun vnitrostátních linek z T1 na T2 na PRG?

Budou se v Praze přesouvat v souvislosti s tímto vnitrostátní linky (BRQ a OSR) z T1 na T2?

Celkem 5 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace