Velkolepé setkání

Necelých čtrnáct dní nás dělí od summitu NATO a Partnerství pro mír, který se uskuteční 21. a 22. listopadu 2002 v Praze. Summitu se má zúčastnit 46 prezidentů nebo předsedů vlád zemí NATO a Partnerství pro mír. Na pražské letiště se tak sletí najednou tolik vládních strojů, co nemá v historii ruzyňského letiště obdoby. Vzhledem k častým návštěvám členů vlád zemí NATO u nás se ovšem představí ve velké míře známé typy, jako např. A310 Luftwaffe, vládní holandský Fokker 70, Bae 146 Royal Air Force, A310 Canadian Air Force, TU 154 Republic of Poland, TU 154 Republic of Bulgaria, A310 République Francaise, chorvatský vládní Challenger, Fokker 70 Malev, Gulfstream 4 Irish Air Corps, Gulfstream 4 Swedish Air Force či slovenský vládní TU 154. První návštěvou by měl být Airbus 319 italského voj. letectva a srdce leteckého fandy jistě zaplane i nad Boeingem 707 španělské armády. Dva B747 a jeden B737 z USA budou nemenším lákadlem. Některé delegace využijí k návštěvě Prahy i soukromé dopravce, jako např. Finové (Bae 125 JetFlite), Lucemburčané (CL601 MTM Aviation) nebo Lotyši (Bae 125 Vip Avia). Největší pozornost se bude pravděpodobně upírat k návštěvám prezidentů nástupnických států Sovětského Svazu, sdružených v Partnerství pro mír. Arménský TU134, gruzínský či ukrajinský IL62 jistě potěší a podobné zajímavosti je možno očekávat i z Ruska, Uzbekistánu, Azerbajdžánu, Moldovy nebo Turkmenistánu.

Případným zájemcům o fotografování či spotterování letadel však asi zkazí radost chystaná bezpečnostní opatření, při nichž bude pravděpodobně staré ruzyňské letiště neprodyšně uzavřeno. Již nyní se okolo letiště objevily nové ploty či žiletkové dráty. Všudepřítomná policie bude jistě též dosti nekompromisní. V době konání summitu bude na Ruzyni omezen provoz letadel všeobecného letectví a charterových letů, neboť společnosti, které si zavčas nepožádaly o letištní sloty, nejsou již na Ruzyň pouštěny. Poklesne i pravidelný provoz. Italská Alitalia již například zrušila všechny své lety do Prahy v daném období.

Přinese-li nakonec summit leteckým fandům spíše pozitivní než negativní zážitky, je těžké odhadnout, nicméně akce to bude na pražské poměry velkolepá a neopakovatelná.

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace