Black Hawk HMX-1 v Praze

Jak jsme Vás již informovali, do Prahy byl dopraven na palubě C-5B Galaxy americký vrtulník Black Hawk pro potřeby amerického prezidenta George Bushe, který navštíví Prahu jako účastník summitu NATO a Partnerství pro mír. Dnes odpoledne (17.11.) měli návštěvníci ruzyňského letiště možnost vrtulník spatřit v akci, když s ním američtí vojáci prováděli výcvikový let. Po každé přepravě vrtulníku letounem Galaxy z Andrews AFB do místa určení musí totiž po opětovném smontování stroj kromě technické prohlídky absolvovat i pětihodinový zahřívací let, kteří ověří pevnost materiálu. Vrtulník VH-60N Black Hawk, čísla 163266, má na sobě nápis United States of America a patří jednotce HMX-1 (Marine Helicopter Squadron-1).

HMX-1 byla založena v prosinci 1947 a jedná se o jednotku, která na žádost Bílého domu přepravuje prezidenta po USA i zahraničí. Pokud je prezident na palubě, posádka používá volací znak ,,Marine One,,. První prezidentský let absolvoval na palubě UH-34 Seahorse HMX-1 Dwight D. Eisenhower v září 1957. V tu dobu byl prezident povolán ze svého letníha sídla v Newport do Bílého domu. Pozemní cesta na letiště k přistavenému letadlu Air Force One by trvala přes hodinu, a tak se Eisenhower rozhodl pro rychleší přepravu vrtulníkem. Základním vrtulníkem, který většinou přepravuje George Bushe je Sikorsky VH-3D Sea King, v Praze má však prezident k dispozici výše zmíněný VH-60N, který dopravoval například prezidenta Clintona při jeho návštěvě Venezuely v říjnu 1997. Kromě prezidenta přepravuje HMX-1 na palubách svých vrtulníků i víceprezidenta USA, členy vládního kabinetu a zahraničí delegace dle potřeb Bílého domu. Zabývá se též záchranými akcemi a podpůrnými lety, koordinovanými velitelem amerických námořních sil. HMX-1 má ve flotile 11 VH-3D, 8 VH-60N, 6 CH-46E a 6 CH-53E.

Autor: AP



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace