Ruský bizjet v Praze

Antonovy připravují poslední dobou pražským leteckým fandům samé zajímavosti. Po návštěvách největšího letadla světa (AN 225), legendy (AN 22) se v Praze předvedlo opět jedinečné letadlo - Antonov 74D. D v označení letadla znamená "dělovoj" (podnikatelský/služební). Letoun má totiž v útrobách tradiční VIP konfiguraci s koženými sedačkami, pohovkami, luxusní kuchyňkou, moderním telekomunikačním zařízením pro potřeby cestujících a dalšími vymoženostmi, tak jak jsme zvyklí třeba z letadel Gulfstream, Falcon nebo Tupolev 134 pro přepravu VIP osob. Úprava vnitřku tohoto letounu byla provedena v závodě Antonova v Kyjevě. Vyroben (respektive přestavěn z tradičního nákladního AN74) je zatím pouze jediný exemplář, který byl vystaven na srpnovém aerosalónu MAKS v Žukovském u Moskvy.

foto: Planes.cz

První zahraniční let tohoto letadla vedl na konci minulého týdne právě do Prahy. Kromě pilotů společnosti byl na palubě i pilot Úřadu civilního letectví Ruské federace, instituce, která rozhoduje o certifikaci nových typů. Letoun společnosti Sverdlovsk 2nd Air Enterprise registrace RA-74048 přilétl do Prahy 05.09. prázdný z Moskvy a druhý den ráno odvezl čtyři cestující vyšší společenské vrstvy pětiapůlhodinovým nonstop letem do Jekatěrinburku. V letadle působí trochu nepříjemně nepřítomnost okének (ve VIP salónu pro cestující je pouze jedno), ale pro další upravené Antonovy se počítá již se standardními (čtyřhrannými) okénky jako u jiných civilních dopravních letadel. Pojíždění, start, přistání může snímat z pozice druhého pilota kamera, obraz je pak přenášen do kabiny pro cestující. Jelikož se jedná o horkou novinku a letadlo ještě nedávno procházelo pouze zkušebními lety, byl nátěr zatím pouze celý bílý, z čehož jediného spotteři pravděpodobně radost neměli.

Autor: RP



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace