Cenová válka letištních poplatků

SkyEurope včera oznámil otevření své základny v hlavním městě České republiky. Nabídka letů směřuje od 10. dubna tohoto roku do Amsterdamu (denně), Barcelony (4x týdně), Bergáma poblíž Milána (denně), Neapole (2x týdně), Nice (3x týdně), Paříže - Orly (10x týdně) a Říma - Fiumicino (denně). Uvedení na českém trhu provází reklamní kampaň jednosměrných letenek za 290,- Kč bez poplatků. Jelikož byla volná místa v letadlech uvolněna do prodeje teprve včera, lze si za nabízené ceny, které low cost dopravci dodržují pro prvních pár (někdy desítek) míst v letadlech, vybrat takřka na celé škále nabízených linek. Další cenový stupeň byl stanoven na stále přijatelných 590,- Kč. Na vstup SkyEurope na český trh reagoval dnes český Smart Wings, který se snaží od svého vzniku v květnu 2004 prezentovat rovněž jako low cost dopravce. Ve své nabídce upozorňuje na letenky do vybraných destinací (ve městech, kde se bude potkávat se SkyEurope) za neuvěřitelných 190,- Kč. ČSA zatím na žádné oficiální změny cenových nabídek neupozorňují, ale letenky do dotyčných měst se snaží držet na ceně okolo 1500,- Kč v jednom směru (poletíte-li s ČSA i zpět).

Foto: Peter Marianic

Pro cestující, kteří chtějí co nejvíce ušetřit za letenku tak nabývá na významu všude používaný dodatek „bez letištních poplatků“. Pod tímto slovem se u každé společnosti skrývá něco jiného a jejich cena, která může převyšovat i samotnou cenu letenky, je u každé společnosti značně rozdílná. Dříve byl tento poplatek vždy stejný a zahrnoval tzv. „odletovou daň“ neboli pevně stanovenou daň odváděnou státu. S postupem času začaly přibývat další poplatky, účtované většinou letištěm jako poplatky za terminál, bezpečnostní poplatky a další servisní poplatky. Leteckým společnostem bylo umožněno tyto poplatky uvádět rovněž odděleně od ceny letenky a přidat je do oněch letištních poplatků. Legislativa se však nadále uvolňovala a letecké společnosti začaly do letištních poplatků schovávat své vlastní poplatky, jako např. palivový příplatek, poplatek za vystavení letenky, krizový příplatek a další servisní poplatky, které dopravci vybírají jako svůj běžný příjem, neuvedený v ceně letenky. Jelikož různí dopravci mají ze základní ceny letenky vyjmuté různé poplatky, výsledná cena letištních poplatků se výrazně liší. Nezapomeňte s nimi proto při svých cestách počítat. Jak vychází cenově letenky do měst, kde je možné využít služeb některého ze tří domácích dopravců, se snažíme nastínit v následujících odstavcích.

Foto: Argil

Praha: SkyEurope připočítává ke své letence od 290,- Kč letištní poplatky ve výši 468,- Kč, Smart Wings si účtuje k nyní inzerované nabídce letenek od 190,- Kč dalších 1015,- Kč. O ČSA se zmiňujeme u jednotlivých destinací, protože aby byla vůbec jejich nabídka cenově srovnatelná s ostatními dopravci, letenku musíte mít zpáteční (levnější než v jednom směru) a poplatky společnost uvádí dohromady pro oba úseky.
Amsterdam: Sky Europe k ceně své letenky od 290,- Kč připočítává poplatek 732,- Kč, Smart Wings si k nejnižší ceně letenky za 210,- Kč přirazí 1315,- Kč. ČSA nabízí nejlevnější zpáteční letenky za 2990,- Kč s dalšími poplatky ve výši 2776,- Kč.
Barcelona: Sky Europe k ceně své letenky od 290,- Kč připočítává poplatek 160,- Kč, Smart Wings si k nejnižší ceně letenky za 210,- Kč přirazí 748,- Kč. ČSA nabízí nejlevnější zpáteční letenky za 4990,- Kč s dalšími poplatky ve výši 2133,- Kč.
Bergámo: Sky Europe k ceně své letenky od 290,- Kč připočítává poplatek 334,- Kč, Smart Wings si k nejnižší ceně letenky za 210,- Kč přirazí 897,- Kč. ČSA (létá přímo na letiště Malpensa v Miláně) nabízí nejlevnější zpáteční letenky za 3990,- Kč s dalšími poplatky ve výši 2305,- Kč.
Paříž: Sky Europe k ceně své letenky z letiště Orly od 290,- Kč připočítává poplatek 634,- Kč, Smart Wings si k nejnižší ceně letenky z letiště Charles de Gaulle za 210,- Kč přirazí 1226,- Kč. ČSA nabízí nejlevnější zpáteční letenky z Charles de Gaulle za 2990,- Kč s dalšími poplatky ve výši 2596,- Kč.
Řím: Sky Europe k ceně své letenky od 290,- Kč připočítává poplatek 338,- Kč, Smart Wings na lince Řím – Praha za cenu letenky 1495,- Kč připočítává 897,- Kč. ČSA nabízí nejlevnější zpáteční letenky za 2990,- Kč s dalšími poplatky ve výši 2286,- Kč.

Foto: Eagle

Nedílnou součástí příjemného cestování jsou jistě další faktory, jako pohodlnost a bezpečnost letadla, včasný odlet a přílet, péče letištního a palubního personálu a v neposlední řadě také postarání se o cestující v případě zpoždění nebo zrušení letu. Co cestující, to vlastní názor, o tom snad někdy příště nebo ve volné diskusi k článku…

Autor: Planes.cz



Související kategorie

Komentáře



edy - nepřihlášený host
26.03.2006 23:23
počet letenek

Zdravíčko, asi těch letenek bylo dost, objednával jsem 19.3. večer čtyři letenky do Nice á 99 CZK plus zpáteční taky za 99 CZK celkem 4 zpáteční letenky i s poplatky
za 4928,- CZK. Vašek

22.03. - nepřihlášený host
22.03.2006 05:40
Pokrok

22.03.2006 Na českém low cost nebi se začíná přiostřovat ku prospěchu zákazníků. Český low cost dopravce Smart Wings totiž začal maximálně držet krok se slovenským SkyEurope Airlines, který zde bude mít od 10.04. jednu ze svých základen. Na úžasné ceny letenek SkyEurope od 290,- Kč odpověděl snížením svých základních cen na 190,- Kč. Taktický tah však nepřinesl pro cestující žádný efekt, neboť se cena nezměnila u letištních poplatků, které se k letenkám připočítávají a které měl Smart Wings i nadále 2-3x dražší (v případě Barcelony dokonce 4,5x). Ty totiž zahrnují kromě oficiálního letištního poplatku i dodatečné a skryté příplatky dopravce. Nyní však zareagoval i na tuto výhodu SkyEurope a letištní poplatky v Praze snížil z 1015,- Kč na 468,- (stejně jako SkyEurope) a k rapidnímu poklesu došlo i na cizích letištích, kde se ceny od SkyEurope nyní liší v řádu korun dolů nebo nahoru. Pro nákup se tím nyní bez obav stává rozhodující vytíženost letadel a s tím související publikovaná cena letenky

EIN - nepřihlášený host
08.03.2006 20:12
počty

Mohlo by být zajímavé, asi to bude u každé společnosti jiné, bohužel toto laik pouze ze zvyšující se prodejní ceny nevysleduje :-(, maximmálně jsem kupoval 4 letenky na jeden let a cena zůstala i následující den stejná.

Kubadera - nepřihlášený host
08.03.2006 15:12
počty levných letenek

zajímalo by mě jestli mají low-cost dopravci také povinnost dokazovat kolik těchto inzerovaných nejlevnějších letenek (290,-Kč +poplatky apod.) na každý let nabízejí, popř. jestli jim to někdo nařizuje...tušímže před vánoci tady byla kauza s jedním z obchodních řetězců kteří do letáků natiskli "pračka za 3500,-" a potom měli za tuto cenu jen 2 kusy a to jen na některých prodejnách...mám pocit, že dostali pokutu za klamavou reklamu. Je myslím takovým malým veřejným tajemstvím, že těchto levných sedadel v těch letadel taky moc není...

Dan - nepřihlášený host
21.02.2006 12:26
Peter Článek

Pokud máte nějaký širší rozbor, rádi si článek s touto zajímavou tématikou přečteme...

aaa - nepřihlášený host
20.02.2006 14:33
pre Petra

Ked je toho viac, mozno by z toho mohol byt dalsi clanok.

Peter - nepřihlášený host
19.02.2006 18:37
Pre Martina

Martin, ak chcete, poslite mi mail a spatne Vam odpoviem. Totiy je to trosku sirsia tema asi tak na kancelarskz papier, a nevojde mi to sem

martin - nepřihlášený host
18.02.2006 23:28
Ceny letenek

Jelikoz predpokladam,ze zde pritomni
vedi neco o litani a letectvi,tak by me zajimalo,jaky mate nazor na tlaceni
cen letenek niz a niz.Myslim si,ze dopravni letadlo neni autobus/udrzda je stale nakladnejsi/,potrebuje spoustu
stale kvalifikovanejsiho personalu jak na zemi,tak ve vzduchu/ktery chce byt zaplacen na odpovidaji urovni/ a ceny
paliva jdou stale nahoru.Co tahle rovnice prinese?!

Peter - nepřihlášený host
17.02.2006 16:32
Pre Laika

Aby si dostal tu najnizsiu cenu u low cost dopravcu, trebars SkyEurope, musis si v cas rezervovat let. To znamena mozno aj 2 mesiace dopredu. Plati tu totiz, kto prvsi, ten lepsi. Cena totiz s poctom pasazierov rastie. Dokonca sa moze vysplhat az na uroven cien trebars CSA. Nuz preto ludia lietaju aj s CSA, nie kazdy tiez vie, dostatocne vpred, ze bude potrebovat letiet. Tiez CSA v cene maju napr. obcerstvenie, co low cost dopravcovia nemaju. A niektori ludia si potrpia aj na znacku leteckej spolocnosti, ini daju prednost business 1.triede, inym je jedno ci zaplatia tolko alebo tolko, proste si to daju do nakladov firmy, a podobne. Treba tiez pripomenut, ze low cost prepravcovia povacsine nelietaju na hlavne letiska, napr. do Londyna nelietaju na Heathrow ale skor na Stansted, Gatwick alebo Luton, co su takpovediac vedlajsie letiska. Tak ako to bude teraz na Slovensku, ze Bratislava BTS bude takymto letiskom pre low cost pre Wiedenske letisko Schwechat.

Peter - nepřihlášený host
17.02.2006 16:18
Pre Šimiho

Ano, dobre si pochopil tu cenu. Uz sa nepripocitavaju dalsie poplatky. Teda PRG-AMS od 2044Kc cez SkyEurope. Teda este nejakych 10Kc poplatok za prevod penazi z tvojho uctu, ktore si zauctuje tvoja banka, lebo platis prostrednictvom platobnej alebo kreditnej karty. Neviem presne ake mate v CR poplatky za bezhotovostne tansakcie.

Celkem 16 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace