Ariana stále pokračuje

Sedm měsíců uplynulo od doby, kdy se 4. prosince 2001 vydal na zálet Antonov 24 společnosti Ariana, která se nesmazatelně zapsala i do dějin pražského letiště let 1983 - 1992. Po bombardování, kterým se americké a spojenecké letectvo snažilo oslabit pozice vládnoucího hnutí Taliban, zůstaly společnosti pouze jeden An 24 a B727-200, z původního počtu osmi letadel. Úspěšným zprovozněním Antonovu se tak po několikaměsíční pauze začaly psát nové dějiny Ariany, která vznikla již v roce 1955. První komerční let na sebe nechal čekat necelé dva měsíce, kdy se 24. ledna 2002 vydal Boeing 727 na linku Kabul - Delhi. Mezi dvaceti cestujícími byli i afghánský ministr cestovního ruchu a prezident společnosti Ariana. Stalo se tak týden po otevření bombardováním silně poničeného kábulského letiště pro mezinárodní humanitární a vojenské lety.

Čas pokročil a Ariana v současné době provozuje se svými dvěmi letadly linky do měst Amritsar, Delhi, Dubaj, Dushanbe, Herat, Islamabad, Mashad a Sharjah. Plánuje se další rozšíření flotily, a to za pomoci Indie. Indický ministr civilního letectví přislíbil totiž Arianě tři letadla Airbus 300, jako pomoc při rozvoji civilní letecké dopravy v Afghanistánu. První tři měsíce budou s letadly létat smíšené indicko-afghánské posádky, než budou afghánští piloti schopni plné obsluhy těchto strojů. Ariana hodlá s A300 otevřít linky do Frankfurtu, Londýna a Paříže.

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace