Další dopravce v Ugandě

Z hlavního města Ugandy (Entebbe) začala v říjnu létat nová letecká společnost - East African Airlines (kód QU). Budování společnosti začalo již v roce 2000 po krachu národního dopravce Uganda Airlines a nyní se první stroj dostává do vzduchu. EAA je 100% v ugandském vlastnictví a má ve flotile jeden B737-200 (s 12 sedačkami v první a 83 v ekonomické třídě), získaný od United Airlines. Americký dopravce též zajistil vyškolení posádek a podílí se na údržbě letadla. Do šesti měsíců se počítá ještě s jedním B737-200, opět od United Airlines. Společnost získala práva k letům do měst Bujumbura, Dar es Salaam, Dubai, Johannesburg, Kigali a Nairobi. Podle šéfa společnosti, pana Benedicta Mutyaba, se bude EAA specializovat výhradně na regionální linky a nehodlá konkurovat velkým dopravcům na dálkových linkách do Evropy.

Druhá ugandská regionální společnost - Africa One (kód Y2), která začala na konci dubna létat s DC10 a pronajatým A320 od Lotus Airways z Entebbe do Dubaje a později též do Dar es Salaam, rozšířila nyní svoji síť i o města Nairobi a Kilimanjaro. Ve flotile má nyní i dva letouny DC9-51, dodané v červenci 2002. Na lince do Nairobi prozatím konkuruje keňskému národnímu dopravci Kenya Airways s jednou linkou denně. Se společností Kenya Airways se "utká" i na lince Entebbe - Johannesburg, ke které Africa One získala práva. Svoji základnu má Africa One i v Lagosu, odkud chce létat přes Entebbe do Dubaje. Bohužel zatím nevstoupila v platnost dohoda mezi Nigérií a Ugandou, jež by toto spojení umožnila. Tyto lety budou zahájeny do poloviny roku 2003, kdy chce dopravce začít létat přes Banjul do Londýna jako návazný spoj na síť svých regionálních linek.

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace