ATR 42 poprvé navštívil Mnichovo Hradiště

Fotbalové pohárové zápasy jsou u nás bedlivě sledovány nejen sportovními, ale i leteckými fanoušky. Cizí týmy a fanoušci totiž využívají ke své přepravě nejrůznější dopravce, kteří k nám jinak nelétají. Spokojenost vládne především v Praze, kam směřují letadla soupeřů FK Viktoria Žižkov, Sparty, Slavie, Teplic, Příbramy nebo Liberce. Překvapení však připravil německý tým Schalke 04, cestující k odvetě poháru Intertoto cup do Liberce. Za cílové letiště v Čechách bylo totiž zvoleno Mnichovo Hradiště. Letoun ATR42-300 společnosti EAE European Air Express na lince EA 301 Műnster/Osnabrűck - Mnichovo Hradiště s fotbalovým týmem Schalke 04 přistál na místním letišti v úterý 5. srpna 2003 po 13. hodině.

foto: DV

Jednalo se o významnou událost - přistání zatím největšího dopravního letadla v historii tohoto letiště, které slouží jinak výhradně sportovním letadlům a ultralightům. Velmi zřídka do Mnichova Hradiště zavítá proudová Cessna či letoun Beechcraft. Přistání ATR 42 umožnily přiměřené parametry letiště. To má status mezinárodního veřejného letiště, s provozní dobou 0700 - 1600 (v létě denně, přes zimu pouze o sobotách a nedělích). Není sice vybaveno žádnými navigačními přístroji ani světly a přiblížení je prováděno pouze vizuálně (VFR) za pomoci služby AFIS (Aerodrome Flight Information Service), nicméně parametry betonové vzletové a přistávací dráhy 07R/25L (1550 x 30 metrů) umožňují bezproblémové přistání zmíněného typu letadla. Fotbalisté tak ušetřili mnoho času při cestě do Liberce, neboť se vyhnuli průjezdu Prahou, delšímu odbavení na pražském letišti a zkrátili vzdálenost mezi letištěm přistání a konečným cílem cesty o více než polovinu. ATR42 registrace D-BCRR stál v Mnichově Hradišti do čtvrtka 7. srpna 2003, kdy se v dopoledních hodinách vydal zpět do Německa.

foto: DV

Jednalo se o příjemné zpestření provozu na letišti, naposledy hojně využívaného cizími komerčními nákladními dopravci v srpnu a září 2000. Tehdy se tu při přepravě náhradních dílů pro automobilový průmysl v nedaleké Mladé Boleslavi stal téměř domácím nákladní Falcon 20 Audeli reg. EC-EHC, který toto místo navštívil v daném období skoro 30x. Letiště dále navštívily SA227AC Metro BKS Air reg. EC-HJO (6x v týdnu 20.-24.08.) a SA226AT Merlin Flightline reg. EC-HBF (denně 04.-07.09.). Jednotlivé návštěvy uskutečnily i Dorniery 228 Arcus Air (D-CUTT, D-CAAM), Metro Atlantic Airways (EC-GDV) a doposud pravděpodobně největší letadlo v Mnichově Hradišti - Fokker 27 WDL reg. D-BAKC dne 04.09.2000.

foto: DV

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace