Let s Discovery Travel

Od června 2004 začala provozovat cestovní kancelář Discovery Travel ze Zlína s letadlem BAe 146-200 společnosti WDL pravidelnou leteckou linku mezi Kunovicemi a Prahou. Příznivé ceny a očekávání zajímavých zážitků mě se skupinou 3 přátel přivedlo k myšlence 24 hodinového výletu na Moravu. Z důvodu našich pesimistických vyhlídek na udržení provozu na této lince jsme se rozhodli lety uskutečnit co nejdříve.

Kabina BAe 146 za letu

Po trojím neúspěšném telefonování na číslo, které Discovery Travel uvádí jako kontakt pro zaknihování a zakoupení letenek, jsme se rozhodli letenky koupit přes webovou stránku kanceláře (www.discovery-link.com). Let jsme zakoupili necelý týden dopředu a výsledná cena 1520,-Kč za osobu i s letištními poplatky (které činily 40 % z celkové ceny letenky) byla více než příjemná. Na internetu si můžete také přímo zaknihovat požadované místo v letadle, eventuelně i přiobjednat občerstvení (sendvič) v ceně přibližně 200,- Kč. Bohužel nevím jak tato služba funguje při plném obsazení letadla, jestli se opravdu okamžitě prodaná místa z internetové nabídky zruší.

Odlet letu FLT 834 (linky jsou provozovány pod kódem britského dopravce Flightline) byl stanoven na 14.06. v 13:05. Podle letového řádu má letadlo Discovery Travel přilétnout ve 12:45 z Antverp (kam linka z Prahy jednou až dvakrát denně pokračuje). BAe 146 přilétlo o pár desítek minut dříve (na příletu jsem nezaregistroval žádné cestující) a bylo tudíž připravené k přesnému odletu do Kunovic.

Ukázka použití kyslíkových masek

Asi třicet minut před odletem byla na terminálu Praha – Ruzyně JIH 2, odkud Discovery Travel létá, otevřena odbavovací přepážka. Dívka odbavovací společnosti ČSL (Česká správa letišť) nám odevzdala již předepsané palubní vstupenky se jménem a odbavení tím bylo víceméně skončeno, protože kromě nás posléze letěla v devadesátimístném letadle jen jedna cestující, která navíc vypadala jako možná zaměstnankyně společnosti. Po projití bezpečnostní kontrolou jsme před 13:00 nastoupili do letadla a načas se vydali do Kunovic. Příjemné bylo, že si člověk mohl vybrat libovolné místo v prázdném devadesátimístném letadle, neboť nám byly odebrány celé palubní vstupenky, takže stevardky ani neměly možnost zkontrolovat, kde máme správně sedět.

Posádka Discovery Travel opouští letadlo

Let do Kunovic trvá 35 minut. Posádka byla složená ze dvou pilotů WDL, 2 stevardek WDL a 3 letových asistentek Discovery Travel. Před startem byla provedena tradiční ukázka používání bezpečnostních pásů, kyslíkových masek a upozorněno na důležitá místa v letadle. Její provedení snad mohlo být provedeno i profesionálněji. Před startem nám bylo znemožněno letovou asistentkou Discovery Travel používat digitální fotoaparáty a kameru, prý z důvodu nebezpečného ovlivnění přístrojů letadla těmito elektronickými přístroji, ke kterému by mohlo během startu či přistání dojít. Na českém letovém personálu, který se o nás staral a dělal všechny úkony, které palubní průvodčí vykonávají, zatímco německé stevardky pouze dohlížely a radily, byla vidět nezkušenost a nejistota začátečníků. Také nesmyslné zakázání používat výše zmíněné přístroje během startu vzešlo z hlavy německé stevardky, která na toto upozornila nejprve české letové asistentky a ty jen vykonaly radu zacvičujících kolegyň. Osobně nevím, kde na takovýto nesmysl německá stevardka přišla nebo kde ho viděla praktikovat.

Odbavení letadla v Kunovicích

Příjemnou skutečností je na „low cost“ dopravce, kam lety Discovery Travel můžeme zařadit, podávání nealkoholických nápojů zdarma, navíc v nezvykle velkém množství. Pokud si cestující požádá třeba o vodu Bonaqua, dostane hned celou půllitrovou láhev a ne jen necelé 2 dcl, jak tomu u jiných společností bývá. Při low cost letech jsem se s nápoji zdarma setkal jen u slovenského SkyEurope, kde byla zdarma nabízena káva, čaj nebo minerálka. Ostatní věci se na palubách takovýchto linek samozřejmě dost draze platí. Discovery Travel překvapí i poměrně příznivou cenou za nápoje alkoholické. Plechovka 0,33l piva Pilsner Urquell stojí 30,- Kč. Do mínusů letu bych zase zařadil skutečnost, že ani jednou neměl kapitán potřebu promluvit k cestujícím (byť pěti), a to, že i po vystoupání do cestovní letové hladiny nezhasl nápisy nabádající k zapnutí bezpečnostních pásů. I když nám bylo povoleno se volně po letadle pohybovat, ukazatele zapněte bezpečnostní pásy stále svítily. Podíváme-li se do kapes sedaček letadla, najdeme v nich reklamu Discovery Travel na linku do Antverp, český časopis životního stylu, bezpečnostní instrukce WDL (majitele letadla) a pytlíky, které se používají v případě náhlé nevolnosti s logem Travel Service!

Budova letiště Kunovice

Linka přistává v Kunovicích na ploše u Leteckých závodů (bývalý Let Kunovice). Malá odbavovací budova neposkytuje na příletu žádné vybavení. Z letadla bez povšimnutí vyjdete chodbou ven a ocitnete se „mezi poli“. Na letiště (vzdálené asi 2 km od okraje Kunovic) samozřejmě nevede žádná místní doprava, z důvodu nízkého vytížení letů nestojí ani místním taxikářům zato u příletů čekat. Nemáte-li vlastní odvoz a nechcete-li jít pěšky po betonové neupravené cestě, která vede k nejbližší silnici na Kunovice, musíte použít přivolaného vozu taxi z města.

Letadlo Discovery Travel zajíždí na stojánku po příletu z Prahy

Na odlet, který byl podle letového řádu stanoven na 15.06. v 14:05 jsme se dostavili s pomocí taxislužby (z centra Uherského Hradiště za 200.- Kč). Před odbavovacích přepážkou, která vypadá spíše jako recepce v hotelu, je miniaturní místnost s automatem na Coca-Colu. Chybí alespoň toaleta, jejíž absenci místní zaměstnanci řeší se stoickým klidem hláškou: „Není“. Na recepci jsme byli okamžitě odbaveni příjemným personálem, prošli přes rentgen s bezpečnostní kontrolou a ocitli se v malém tranzitním prostoru. Ten je vybaven 46 kovovými sedačky, dvěma automaty na pití a toaletami. Překvapilo mě, že na pánské toaletě je dokonce sprcha. Před nástupem do letadla nás místní zaměstnankyně Discovery Travel ústně (rozhlas zde samozřejmě neexistuje) před odletem přivítala, otevřela dveře na plochu a ukázala směr k letadlu.

Odbavovací prostor v Kunovicích s recepcí

Z důvodu pozdního příletu letadla z Prahy jsme odstartovali se zpožděním 50 minut. Na palubě bylo nyní cestujících 6, z toho mj. cestující, která s námi již letěla včera letem do Kunovic, takže se jednalo opět o let víceméně „soukromý“ a mohli jsme alespoň zaujmout libovolná místa v letadle. Posádka byla naštěstí jiná a na první pohled příjemnější. Ani focení a filmování tentokráte nikomu nevadilo. K cestujícím promluvil během letu kapitán letadla (česky a anglicky). Ten se omluvil za zpoždění a podal běžné informace o letu, obvyklé u všech leteckých společností. Po dosednutí v Praze se s námi posádka rozloučila. Hlášení obsahovalo i informaci, že před terminálem je připraven transport, který cestující odveze na stanici metra Dejvická. Jednalo by se o příjemnou službu, žádný transport se však na letišti nenacházel. V Praze to kvůli dobrému napojení letiště MHD nevadí, osobně bych něco podobného uvítal spíše v Kunovicích.

Tranzitní prostor v Kunovicích

Oba lety bych hodnotil vcelku pozitivně, jako člověku, který se v letectví již několik let pohybuje, mi však některé postřehnuté detaily připadaly úsměvné. Jelikož jsme cestovali sami, zážitky také působily více rozdílněji než třeba při plném obsazení linky. Každé začátky jsou těžké, neodvážím se však odhadnout jestli se tato „hra na leteckou společnost“ rozvine do zaběhnutého provozu a dalšího rozšíření působnosti firmy nebo jestli tento projekt skončí kvůli nízké poptávce cestujících a finančním problémům.

Výměna posádky WDL

Užitečné kontakty v Uherském Hradišti: Restaurant Rotter, Františkánská 137, www.menicka.cz (chutná kuchyně). Hotel Morava, Šafaříkova 855, tf. 572 551 508, (dvoulůžkové pokoje se snídaní za 840,- Kč).

Autor: RP



Související kategorie

Komentáře



Úplně jinej Honza - nepřihlášený host
08.12.2008 08:08
pro Ruzynskej

Myslis treba pri turbulencich nad Vysocinou ? Nebo pri pripadne nehode ? :-)))

Ruzynskej - nepřihlášený host
04.07.2008 23:14
pásy

Vam snad neprijde normalni byt pripoutany behem celeho letu? To je v zajmu vasi bezpecnosti.

Marco - nepřihlášený host
13.12.2004 18:00
Zlinska doprava

Dobry vecer,
jen kratce ze Zlina a ponekud opozdene :-) Berte spojeni ZL-PRG spise jako fakt, ze zlinaci si chteli urychlit a zprijemnit spojeni do Prahy a sveta, bez problemu s panelovkou spojujici Brno a Prahu. Linka urcite neni koncipovana pro prazaky, protoze se vskutku ocitnou v polich, pokud je na letisti neceka auto.
Vase obavy o ekonomicnost letu jsou pochopitelne, protoze jde o velmi komorni atmosferu, urcite se clovek nemusi tlacit :-) Nicmene spolecnost vydelava na letech na dalsi destinace (viz www.discovery-link.com). Navic je dotovana clovekem, ktery umi penize ziskat a pouzit. A drobne vydaje si urcite muze dovolit :-) Coz ovsem neni nas problem, linku vitame a pravidelne vyuzivame.
Jiste je prijemnejsi si behem 30 minut u salku kavy precist treba postrehy na vasich www, nez riskovat zivot a nervy na "dalnici" :-)
Diky za vas "test".
S pratelskymi pozdravy z "podnikatelské metropole východu" spokojeny uzivatel MS.

Celkem 3 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace