Muzeum na letišti Budapešť - Ferihegy

Jsou místa, která jsou svými leteckými sbírkami proslulá, ale jsou i taková, kde by člověk letecké muzeum nečekal. Jedním z nich je budapešťské letiště Ferihegy. Jen pár kroků od nového terminálu 2B směrem do centra Budapešti se nachází nevelká, ale o to zajímavější kolekce letadel. Díky pochopení a dohodě mezi společností Malev a provozovatelem budapešťského letiště (Budapest Airport Rt) totiž vysloužilé letouny neskončily na šrotišti, ale jako exponáty. Tolik starých dopravních letadel z bývalého Sovětského svazu pohromadě se mimo území Ruska vidí jen málokde.

Návštěvník zaplatí 400HUF (zhruba 50Kč), obdrží brožuru s popisy vystavených strojů (bohužel pouze v maďarštině) a má před sebou 8 letadel a jeden letištní radar Tesla. Nejmenším exponátem je vrtulník Mil Mi-2, který používala záchranná služba z města Székesfehérvár. Za ním se nachází Antonov AN-2 a dva nejstarší stroje. Lisunov Li-2, na kterém je stále k přečtení nápis Malev a mladší Iljušin Il-14. Ten nese velké rudé hvězdy, marking bývalého Sovětského vojenského letectva. Vystavený Jak-40 není v barvách maďarského dopravce, ale jedná se o stroj, který používala Maďarská letecká inspekce LRI. Největším exponátem je Tupolev Tu-154B-2 v posledních barvách Malevu. Není to tak dlouho, co byly maďarské "stopadesátčtyřky" ještě k vidění na pražské Ruzyni. Vedle Tu-154 je dvoumotorový Tupolev Tu-134, ten nese starší barevné schéma maďarského dopravce. Letoun je otevřen a plně vybaven, včetně palubního bufetu a pilotní kabiny, přístroje nejsou vykradené, nic není zničené. Na palubě je stále cítit nezaměnitelný pach (nebo vůně) sovětských letadel. A vedle "stotřicetčtyřky" stojí bezpochyby "perla", nádherně zrestaurovaný Iljušin Il-18 v barvách, ve kterých letouny Malevu létaly v šedesátých letech po celé Evropě.

Rozhodně nejsem nostalgickým obdivovatelem starých komunistických časů, ale bylo mi přesto trochu smutno. Proč? Sovětské dopravní letouny tvoří nedílnou součást letecké historie bývalého východního bloku. A Maďaři na to přišli, oproti nám, kteří jsme staré dopravní stroje nechali rozkrást a shnít ve Kbelích.

Pokud poletíte do Budapešti, nespěchejte hned na autobus, ale zajděte si do muzea. A i když budete mít na Ferihegy jen tranzitní zastávku, projděte přes pasovou kontrolu. Nebudete litovat.

Autor: MN



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace