Pravidelné spojení na Elbu

Malý italský ostrov Elba dostal pravidelné letecké spojení s pevninou. Jeden ze dvou Dashů 8-300 ve flotile InterSky (OE-LSB nebo v červnu půjčený od Augsburg Airways D-BLEJ) dnes zahájil pravidelné letecké spojení Mnichov - Marina di Campo (ICAO kódy LIRJ/EBA). Let se uskutečnil s desetiminutovým zpožděním.

InterSky navazuje na letecké spojení z minulých let. V létě 2002 létal na Elbu pětkrát týdně Dornier 328 Gandalf z Bergama, Dash 8 Augsburg Airways z Curychu a Cagliari a právě InterSky z Altenrheinu a Berlína s mezipřistáním v Bernu. Ještě dříve bychom na Elbě mohli vidět Dash 8 Rheintalflug z Altenrheinu a Mnichova, Tyrolean Airways z Mnichova a Vídně a Dornier 328 Air Engiadina z Bernu a Curychu. Tento rok provozuje pravidelné lety už jen InterSky z Mnichova.

Linka 3L 412 startuje z Marina di Campo každou sobotu až do 18. října ve 12:50 a přistává v Mnichově ve 14:30. V 15:10 se Dash 8 otáčí zpět a na Elbě přistává v 16:50. Je zvláštní, že linka začíná a končí v Marina di Campo. Vysvětlení je jednoduché: InterSky totiž létá každou sobotu pravidelné charterové lety na toto letiště z Bernu. Linka 3L 402 startuje z Bernu v 07:00 a v 08:25 přistává na Elbě, v 08:50 pokračuje jako 3L 405 pro cestovní kancelář VIP Touristik do Altenrheinu, odkud se ve 12:20 vrátí a odskakuje si na pravidelnou linku do Mnichova a nakonec se jako 3L 403 vrací do Bernu, kde přistává v 18:40. Pro cestovní kancelář Aaretal Reisen létá mezi Bernem a Marina di Campo ještě ve středu (10:25 - 10:55 do konce července a pak ještě celé září).

Rakouský InterSky nabízí letenky na své linky na bázi "low cost". Do klasických "low cost" dopravců má však společnost ještě hodně daleko. Jednosměrnou letenku inzeruje za cenu od 92 euro (což samo o sobě není příliš levné), realistická zpáteční letenka přijde se všemi příplatky a poplatky asi na 300 euro. Směrování letů a cena znemožňuje krátký výlet za koupáním. Návštěva letiště Marina di Campo totiž spíš vybízí k prohlídce a návštěvě 2 kilometry vzdáleného města a pláže, než ke sledování letadel. Kromě výše zmíněných letů InterSky je provoz velmi slabý. Z větších letadel na Elbu létá již jen Dornier 328 Air Alps z Bernu (sobota 12:10 - 12:40 pro Bern Airport Tours, od září do půli října ještě v neděli 17:20 - 18:00 pro Aaretal Reisen) a Curychu (sobota 15:00 - 15:50 pro Opus Tours).

Na ploše (viz foto) většinou postává par Piperů, když se poštěstí, objeví se proudová Cessna nebo Learjet. Marina di Campo má 1115 dlouhou a 23 metrů širokou dráhu, která ani nedovoluje starty a přistání větších letadel. Přiblížení na letiště je prováděno vizuálně. S focením není problém, odpoledne se může fotit od terminálu, dopoledne je lépe fotit po slunci z druhé strany. Všechny vzdálenosti jsou minimální, dosažitelné pěšky a na focení, byť malých letadel, taktéž není potřeba objektiv s nijak velkou ohniskovou vzdáleností. Pokud budete trávit dovolenou na pěkném ostrově Elba a nemůžete bez letadel být, můžete navštívit toto jediné letiště na ostrově. Zvláštní cesta trajektem z pevniny při objížďce italských letišť není jak je vidno z předešlých informací nutná.

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace