Mekka charterové letecké dopravy - Palma de Mallorca

Zajímají-li někoho evropské charterové společnosti, pak musí navštívit letiště Palma de Mallorca. Na tomto místě se slétávají letadla charterových společností, na které si jen vzpomenete, ze všech evropských zemí. Výčet dopravců je nesmírně dlouhý, zjednodušeně řečeno je zde možné vidět vše. Obzvláště anglické a německé vlny vzbuzují úžas. V hlavní sezoně (od konce července do poloviny září) můžete např. spatřit, jak sedají Boeingy 757 spol. Britannia každých 4-5 minut, celou hodinu, jeden za druhým. Impozantní německý provoz probíhá ráno, okolo osmé hodiny, kdy během dvaceti minut přistane např. 6 B737-800 Air Berlin a 6 B737-800 Hapag Lloyd. Příjemné návštěvy "wide-bodies" jsou ze Skandinávie (např. A330 MyTravel Airways) a Velké Británie (A330 Monarch, A330 Thomas Cook nebo DC10 MyTravel).

foto: DV

Letiště je otevřeno 24 hod. denně. V provozu jsou dvě dráhy 06L-24R (3270 x 45 metrů) a 06R-24L (3000 x 45 metrů). Terminál je jeden, ovšem značně rozsáhlý. Má čtyři satelity- A,B,C a D. A,B, D a část C se používá pro lety do států Šengenské dohody, letadla do ostatních států jsou odbavována na zbytku satelitu C. Pasová služba je ovšem mobilní a při větším provozu do ostatních států (což se občas stává) je možno její přepážky přesunout a celý satelit C je pak možno navštívit pouze pro projití pasovou kontrolou s platnou palubní vstupenkou. Satelit C je poměrně důležitý kvůli fotografování z tranzitu. Pohodlné, i když ne příliš kvalitní fotografování totiž tranzit nabízí. Základním předpokladem je nemít odbavené zavazadlo (i když i se zavazadlem se snad lze dostat zpět do tranzitu) a nebýt odkázán na již čekající autobus cestovní kanceláře při hromadných zájezdech. Pak již můžete po přistání nerušeně brouzdat tranzitem a fotografovat letadla, kterých bude víc než dost. Slunce vám bude nakloněno spíš v odpoledních a večerních hodinách. Sklo je někde tmavé nebo špinavé, musíte si tedy najít co nejlepší místo. Vzhledem k velkým proskleným plochám to nebývá problém.Též je třeba pobíhat nebo pojíždět po jezdících pásech mezi všemi satelity (vzdálenost není malá) a koordinovat fotografování vzhledem k pohybu letadel. Samostatnou kapitolou by bylo fotografování u vzletových a přistávacích drah. Neměl jsem osobně možnost to vyzkoušet, ovšem z rad známých spotterů se jeví tato možnost jako přijatelná. Lépe bude využít půjčené auto, kterých je na ostrově značná nabídka. Pro přistání se využívají obě dráhy, ovšem pro starty vždy pouze jedna. Proto po zaujmutí pozice u příslušné dráhy můžete vyfotit všechna letadla.

foto: DV

Zajímavé je podívat se na statistiky. Nejvíce cestujících přepravil v roce 2002 na/z Palma de Mallorky německý Air Berlin (1 905 903), následovaný Air Europe (1 798 699), Spanairem (1 778 125) a Hapag Lloydem (1 415 884), o další místa se dělí Condor, Britannia Airways, Iberia a Mytravel Airways. Němci ovládají i tabulku počtu odbavených cestujících (5 573 399), následovaní Španěly (4 709 581) a Angličany (4 640 325). Čtvrtí Francouzi s 408 001 odbavených cestujících již značně ztrácejí. Nejvíce cestujících prošlo letištěm v srpnu (2 641 160), následováno červencem (2 348 163) a zářím (2 203 323). Všechny údaje pocházejí z roku 2002. To řadí letiště Palma de Mallorca do první dvacítky největších letišť na světě co se týče počtu odbavených cestujících. V roce 2002 jejich počet sice klesl na 17 832 458 za rok (oproti 19 206 964 v roce 2001), nicméně stále se jedná o číslo úctyhodné.

foto: DV

Návštěvu letiště Palma de Mallorca je možné více než doporučit, i když zkušenější fandové správně podotýkají, že po počáteční euforii se kvanta letadel již jen opakují. Z Prahy létá na Mallorku Travel Service a Fischer Air, lepší je však využít služeb společností Thomas Cook Germany nebo Air Berlin, které prodávají letenky přes internet a jejichž cena, která začíná těsně nad hranicí 100 EUR i s letištními taxami, je podstatně nižší než u českých dopravců. Odletové destinace, jako např. Norimberk, Lipsko nebo Mnichov, přitom nejsou od českých hranic příliš vzdálené. Doporučujeme využít hlavně Early Bird nebo Last Minute tarify, které Thomas Cook Germany prostřednictvím svých internetových stránek nabízí. Letenky (a levné zájezdy) je možné sehnat též přímo na německých letištích. Poloha letiště vyhovuje též spotterům, kteří by místo chtěli navštívit pouze za účelem pozorování letadel. Letiště se nachází pouhých 8 km od města Palma de Mallorca (spojení autobusem MHD za 1,80 EUR) a asi 2 km od pláže (občas je dobré se svlažit). Ubytovacích kapacit je poblíž letiště dostatek a nebývá problém najít levné krátkodobé ubytování, pokud cestujete individuálně. Ubytování můžete sehnat a objednat i přímo na letišti ve stáncích místních cestovních kanceláří.

foto: DV

Autor: DV



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace