Správní rada Lufthansy neschválila podmínky státní pomoci

  • 28.05.2020 10:00

Vleklá jednání mezi managementem Lufthansy a německou vládou o podmínkách pomoci v objemu 9 miliard EUR minulý týden vedla ke kompromisní dohodě. Správní rada společnosti přesto dohodu na středečním jednání neschválila.

Problém spočívá v tom, že dohoda podléhá schválení Evropskou komisí a správní rada se obává, že Evropská komise podmíní schválení tím, že se Lufthansa vzdá některých slotů v Mnichově a Frankfurtu a bude nucena uzavřít některé německé báze. Správní rada považuje za neakceptovatelné, aby Lufthansa oslabila své pozice na hlavních domácích základnách. Požaduje, aby byly nejprve intenzivně analyzovány ekonomické dopady případné ztráty slotů. Zároveň však připustila, že pro Lufthansu nevidí jiné řešení, než se spolehnout na vládní pomoc. Proti případné ztrátě slotů se jednoznačně vyslovila také kancléřka Merkelová.

Proti předání slotů vystupují také odbory, které mají ve správní radě 20% zastoupení. Ty varují, že uvolněné sloty obsadí společnosti jako Ryanair, které se chovají nezodpovědně ke svým zaměstnancům. Odbory Vereinigung Cockpit zase uvádí, že sloty jsou nezbytnou podmínkou k tomu, aby společnost mohla nabízet atraktivní spoje.

Jinými slovy správní rada naléhá, aby státní pomoc nebyla podmíněna ústupky, pokud jde o tržní pozice společnosti. Evropská komise je naopak přesvědčena, že takto významná státní pomoc poskytuje Lufthanse na trhu nespravedlivou výhodu, kterou je nutno kompenzovat. Brusel je také pod tlakem Ryanairu, který obviňuje Komisi, že státní pomoc Lufthanse (a skupině Air France-KLM) představuje jasné porušení pravidel soutěže a pravidel pro státní pomoc.

Lufthansa Group nyní kontroluje 2/3 slotů ve Frankfurtu a Mnichově a 60 % slotů ve Vídni a Curychu. Skupina nyní provozuje pouze 1 % původně plánovaných letů a ztrácí asi 1 milion EUR každou hodinu.

Jednou z podmínek dohody o vládní pomoci je, že vláda získá 20% podíl ve společnosti. V případě, že Lufthansa nebude podmínky státní pomoci dodržovat, vzroste podíl vlády na 25 % a vláda tak získá blokovací minoritu. Stát by se tak vrátil do společnosti, která byla plně privatizovaná v roce 1997. Jednání o podmínkách státní pomoci byla komplikovaná a táhnou se již od března. (Foto: Lufthansa Group)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace