Soud proti výstavbě třetí dráhy na Heathrow. Heathrow se odvolá

  • 29.02.2020 17:00

Plán výstavby třetí dráhy na letišti Heathrow je nyní ohrožen rozhodnutím soudu, který považuje výstavbu za nelegální, protože nezohlednila ekologické závazky související s klimatickými změnami. Soud za závazek považuje podpis vlády Velké Británie pod Pařížskou smlouvou.

Plnění závazků Pařížské smlouvy (ač to zní jakkoliv paradoxně) je nezávazné a nevymahatelné.

Letiště se proti rozhodnutí soudu odvolá k Nejvyššímu soudu a je přesvědčeno, že všechny výhrady soudu lze uspokojivě ošetřit.

Proti výstavbě dráhy z ekologických důvodů ostře vystupovala řada místních úřadů a institucí, primátor Londýna a aktivistické organizace Greenpeace, Friends of the Earth a Plan B Earth. Soud poukázal rovněž na nesoulad zákona o výstavbě s dokumentem Airports National Policy Statement (ANPS). ANPS je vládní dokument odůvodňující potřebu třetí dráhy, která řeší kapacitní omezení největšího britského hubu.

Z ekonomických důvodů je proti největší zákazník, skupina IAG, která se obává, že vysoké náklady projektu a výstavby povedou ke zvýšení letištních poplatků a zdražení letenek. Navíc je IAG Group přesvědčena, že uváděné náklady jsou záměrně podceněny, a že náklady ponesou zákazníci, nikoliv daňoví poplatníci. Oficiální rozpočet na výstavbu třetí dráhy dosahuje 14 miliard GBP. Některé odhady však ukazují, že skutečné náklady mohou dosáhnout až 30 miliard GBP.

Situaci nikterak nepomáhá, že management letiště Heathrow má reputaci planých slibů. V minulosti Heathrow slibovalo, že nikdy nebude budovat druhou dráhu, poté nikdy budovat čtvrtý terminál a nikdy pátý. Management také sliboval tišší letadla a omezení ranních odletů.

Proti třetí dráze byl již v roce 2015 londýnský primátor a nynější premiér Boris Johnson. Avšak poté, co plán ANPS vloni prošel parlamentem prohlásil, že plánu nebude nadále oponovat. (Foto: PA)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace