Letiště Heathrow napadlo British Airways, že poškozuje zákazníky a národní zájmy

  • 26.10.2019 17:00

Letiště Heathrow obvinilo svého hlavního zákazníka, British Airways, že svým jednáním poškozuje národní zájmy i zájmy zákazníků tím, že sabotuje rozšíření letiště, aby udrželo vysoké ceny za letenky.

Skupina IAG, jejímž členem jsou British Airways, podala stížnost regulátorovi CAA, že letiště skrývá fakt, že náklady v objemu 3,3 mld. GBP v rámci příprav na výstavbu třetí dráhy dopadnou na letecké dopravce.

Naopak šéf letiště tvrdí, že British Airways chtějí omezit konkurenci, aby udržely své vysoké ceny, přičemž přistávací poplatky ve výši 20 GBP na cestujícího jsou pouze zástupným argumentem. Obvinil skupinu IAG, že se snaží zastavit investice na přípravné práce a chce, aby letiště začalo investovat až po zajištění všech potřebných povolení. K tomu vyzval britského regulátora CAA Willie Walsh, generální ředitel skupiny IAG. Podle šéfa letiště Heathrow Holland-Kaye by to však oddálilo výstavbu třetí dráhy o dva až tři roky, což není ani v zájmu zákazníků, ani v zájmu země. Šéf Heathrow také uvedl, že během dvou let odbaví pařížské letiště CDG více cestujících než Heathrow a stane se největším letištěm Evropy.

Virgin Atlantic, největší domácí konkurent British Airways, vedou intenzivní kampaň, aby získaly po výstavbě třetí dráhy dodatečné sloty a mohly otevřít 84 nových linek. Virgin slibuje, že efektivní konkurence sníží ceny letenek na linkách z/na Heathrow, kde nyní není konkurence, o 10 %. Podle Virgin Atlantic na těchto linkách odbaví British Airways 18,5 milionů cestujících ročně. Mezi plánovanými linkami Virgin Atlantic je také spojení do Prahy.

Sir Richard Branson, zakladatel a největší akcionář Virgin Atlantic chce, aby British Airways získaly konkurenta, který by provozoval přinejmenším 35-40 % slotů. Virgin má nyní jen 5 % slotů. (Foto: internationalairportreview, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace