Odpůrci výstavby třetí dráhy v Heathrow prohráli významný soud

  • 03.05.2019 17:00

Londýnský soud zamítl pět žalob proti rozhodnutí povolit výstavbu třetí dráhy v Heathrow. Letiště Heathrow usiluje o souhlas s výstavbou dráhy již desetiletí, přičemž naráží na trvalý odpor environmentalistů a konkurentů. Heathrow hodlá investovat 14 mld. GBP do celkové modernizace a rozšíření letiště, které dlouhodobě praská ve švech. Vloni letiště odbavilo 480 tisíc letů. Diskuse o třetí dráze se táhne již 30 let.

Výstavbu schválila vloni britská vláda, která přitom konstatovala nedostatečné kapacity letišť v jihovýchodní Anglii a zároveň potřebu dalších kapacit v souvislosti s Brexitem. Rozhodnutí bylo napadeno s tím, že ignoruje dopady na životní prostředí a globální oteplování, ale soud neshledal tyto argumenty dostatečně přesvědčivými. Hlavní odpor vychází z místních zastupitelství, organizací okolo Greenpeace a proti je i londýnský starosta Sadiq Khan. Shirley Rodrigues, náměstkyně pro životní prostředí a energii londýnského magistrátu je přesvědčena, že souhlas s výstavbou dráhy porušuje Pařížskou klimatickou dohodu. Soud však konstatoval, že britská vláda tuto dohodu sice podepsala, ale ta netvoří součást britských zákonů. Další opozice pochází od skupiny Heathrow Hub, což je alternativní projekt k projektu Heathrow Airport Ltd. Odpůrci projektu se proti rozsudku odvolají, ale jejich šance rozhodnutí zvrátit je minimální.

Pokud vše půjde podle plánu, třetí dráha by mohla jít do provozu okolo roku 2026. (Foto: BBC, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace