Turkish Airlines další společností, která bude žalovat Boeing

  • 27.12.2019 13:00

Turkish Airlines připravují žalobu na společnost Boeing, která se týká nejistoty v dodávkách letadel a dopadu na hospodaření společnosti. Společnost Turkish Airlines odmítla informaci zpravodajství Reuters komentovat.

Dopravce má uzemněno 24 Boeingů 737 MAX, z nichž 12 je stále uskladněno na letištích v USA. Žaloba se týká nejenom výpadku letadel, ale také neschopnosti výrobce poskytnout o situaci okolo letadel 737 MAX adekvátní informace. Minulé pondělí společnost Boeing oznámila, že od ledna výrobu modelu 737 MAX pozastavuje. Není jasné, kdy bude možné 75 objednaných letadel MAX Turkish Airlines nasadit do provozu.

Termín návratu Boeingů 737 MAX na linky není znám a společnost je proto nucena redukovat své rozvojové plány, a to v době, kdy se Turecko připravuje na rekordní turistickou sezónu. V letošním roce byla společnost nucena snížit předpokládaný počet přepravených cestujících z 80 na 76 milionů a plán výnosů ze 14,1 miliardy USD na 13,4 miliardy USD.

Výpadek Boeingů 737 MAX nedokáže flotila pro střední tratě čítající asi 125 letadel řady A320 a 113 letadel 737 NG plně kompenzovat.

Minulý týden žalovala výrobce také leasingová společnost Timaero Ireland Ltd.. Žaloby již podaly nebo připravují Air China, Icelandair, Norwegian, Ryanair,  Southwest Airlines, United Airlines, a nyní tedy také Turkish Airlines. První společnost, která žalovala Boeing v souvislosti s uzemněním letadel, byla ruská leasingová společnost Avia Capital Services. Rovněž tato společnost argumentuje tím, že Boeing zadržoval důležité informace. Řadu dalších žalob podali pozůstalí 346 obětí katastrof letadel Lion Air a Ethiopian Airlines. (Foto: Daily Sabah, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



MK. (...192.13...)
28.12.2019 17:46

nepoletite ...

... a je uplne jedno, zda maji ve Smartwings nejake jednani vedeni. Na Smartwings to skoro vubec nezalezi. Ted je to v rezii FAA a Boeingu, nasledne do toho bude chtit mluvit EASA a az tohle vsechno nejak pozitivne dopadne, tak teprve potom bude moci UCL uschopnit flotilu Boeing 737 MAX 8. A nasledne bude otazkou, zda a jak rychle obnovi palubni personal Smartwings sve certifikace.

Milan Trunečka - nepřihlášený host (...177.210...)
27.12.2019 22:08

Taky by mě zajímalo, kdy už dostanou povolení létat. Smartwings nás stále napíná. Tuhle jsem tam volal, abych zjistil, jestli do Tunisu v březnu poletíme v letadle MAX a paní u telefonu mi řekla ať ještě počkáme, že neví, že mají nějaké jednání vedení a pak to prý oznámí.

Celkem 2 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace