Delta a easyJet zvažují investovat do zbankrotované Alitalie 400 mil. EUR

  • 25.02.2019 17:00

Delta Air Lines Inc. a easyJet Plc zvažují podle informací zpravodajství Bloomberg získat za 400 mil. EUR podíl ve ztrátové společnosti Alitalia SpA. Informace není potvrzena z oficiálních zdrojů a účastníci rozhovorů jí nekomentují. Obě letecké společnosti pouze připustily, že vedou rozhovory s Ferrovia o zkoumají různé příležitosti.

Konsorcium potenciálních investorů vede státní železnice Ferrovie dello Stato SpA a jejich nabídka má ukončit již druhý krach společnosti Alitalia za posledních 10 let. Celková investice do společnosti by mohla činit až 1 mld. EUR a tento záchranný plán je údajně nyní projednáván se strategickými partnery Delta a easyJet. Jednání by měla být završena do konce února.

Italská vláda ve středu potvrdila, že je připravena podpořit vstup Delty a easyJetu za podmínky, že největším akcionářem bude Ferrovie dello Stato. Italská populistická vláda zdůrazňuje, že Alitalie musí zůstat italskou.

V „nové Alitalii“ by Delta a easyJet měly kapitálový podíl 40 %, zbytek by ovládaly italské státní společnosti a stát, přičemž Ferrovie dello Stato by držela 30 %. Stát by mohl kontrolovat 15 až 25 %. V podstatě by tak měl být vytvořen jakýsi státní holding, což je v kontextu dnešního trhu v leteckém (i jiném) byznysu vcelku bizarní představa, pokud tedy nejsme v Číně.  

Skupina Air France-KLM, partneři Alitalie v alianci SkyTeam, minulý týden zopakovala, že o účast v privatizaci zájem nemají. Ze hry o Alitalii vloni odstoupila také Lufthansa, která se obává přílišného vměšování státu do transformace společnosti.

Pokud by se záchrana Alitalie uskutečnila podle naznačeného scénáře, Delta by posílila postavení na transatlantických linkách a easyJet na důležitém italském trhu. Problémem je, že podíl Alitalie na domácím trhu se v posledních letech snižoval, takže jeho atraktivnost je sporná. 

Alitalii nezbývá příliš času, neboť v prosinci měla splatit a nesplatila 900 mil. EUR z překlenovacího úvěru od italské vlády. V loňském roce vzrostla ztráta Alitalie o 145 mil. EUR. (Foto: Bloomberg, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace