Schiphol prodlužuje kapacitní omezení do března 2023

  • 2022-10-02 08:30

Přinejmenším po dobu dalších šesti měsíců bude amsterdamské letiště Schiphol pracovat s omezením maximálního denního počtu odbavených cestujících. Do března 2023 bude denní kapacita letiště administrativně omezena o 22 %.

Problémy letiště nastaly v dubnu, kdy se zvýšil počet cestujících a provoz upadl do chaosu. V červnu proto letiště vyhlásilo omezení denní kapacity. Původně se očekávalo, že omezení o 16 % do listopadu bude dostatečné k tomu, aby letiště zajistilo nábor pracovníků a vyrovnalo své provozní kapacity s poptávkou cestujících. To se nestalo. V září se situace naopak dále zhoršila, a proto bylo omezení zvýšeno na 20 %.

Nyní ohlášený plán dále zvyšuje omezení na 22 % a prodlužuje ho do března. Letiště tak bude fungovat s nuceným omezením kapacit takřka jeden rok.

Letiště zároveň upozorňuje cestující, aby plánovali dostatečné časové rezervy na odbavení. Pokud přesto kvůli frontám svůj let cestující nestihnou, letiště poskytne kompenzaci.

Omezení nejvíce zasáhnou společnost KLM, která v zimním období ztratí na prodejích letenek až 100 milionů eur. Provozní ředitel KLM Hanne Buis charakterizoval situaci letiště jako „beznadějnou“. Společnost KLM kritizuje, že přes zoufalou situaci zvyšuje Schiphol na příští období letištní poplatky o až 37 %. Navíc upozorňuje, že původně krátkodobá kapacitní opatření začínají mít charakter dlouhodobých. (Foto: yahoonews, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details