Aeroflot odkoupil od leasingové společnosti osm Airbusů A330

  • 2022-05-17 08:00

Aeroflot v pátek oznámil, že odkoupil od neidentifikované leasingové společnosti osm letadel Airbus A330-300, a to v „rámci plnění smluvních závazků“. Ze zprávy agentury Reuters vyplývá, že se jedná o letadla ve finančním leasingu, které podle Nařízení Rady (EU) ze dne 8. dubna sankcím nepodléhají.

Rusko v současné době zadržuje více než 400 letadel v hodnotě asi 10 miliard dolarů patřících západním leasingovým společnostem. Rusko za letadla sice nabízí leasingovým společnostem platby v rublech, ale sankce obchodovat s ruskými provozovateli leasingovým společnostem zakazují.

Leasingové společnosti se obrátily na pojišťovny a žádají vyplatit kompenzace. Uvádí, že přeregistrace do ruského registru jasně dokládá úmysl Ruska letadla si ponechat. Největší leasingová společnost AerCap (AER.N) požaduje od pojišťoven náhradu ve výši 3,5 miliardy dolarů za více než stovku letadel zadržovaných v Rusku.  

Očekává se, že jednání s pojišťovnami budou zdlouhavá a s nejistými výsledky. (Foto: ex-yu Aviation, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Comments



jirka - unsigned guest (...30.175...)
2022-05-17 19:03
Pro Radka:

Možná se jen čeká, že jim poradí někdo z Česka, protože v Česku jsou lidé u piva nejchytřejší.

Radek - unsigned guest (...192.86...)
2022-05-17 10:06
Špatní obchodníci

Čekal jsem, že v Číně nebo v Kazachstánu některý miliardář nebo firma vykoupí ruské Airbusy a Boeingy od aerolinek, převeze je k sobě a zařadí do stavu a po měsíci je přeprodá do světa. To tam mají tak špatné obchodníky? Nebo už ruské aerolinie čekají, až Putin padne a situace se srovná?

2 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details