Boeing v červenci dodal pouhých 28 letadel. Žádný Dreamliner.

  • 2021-08-13 13:00

Letos do konce července dodal Boeing zákazníkům 184 letadel. V červenci jich bylo 28 (viz tabulku), z toho 22 pro dopravu cestujících. Je to pokles proti červnu, kdy Boeing dodal 45 letadel. Tempo dodávek v letošním roce nedosahuje ani jeden letoun denně.

Drtivou většinu červencových dodávek tvořila letadla typu 737, kterých bylo 23, přičemž 9 z nich odebrala skupina Ryanair (5x Malta Air, 4x Ryanair). Jeden z nových 737-8200 Ryanairu je přes tři roky starý.

Zbytek tvoří tři nákladní 767-300F pro FedEx, tankovací 767-2C pro USAF a nákladní 747-8F pro UPS. UPS odebere ještě pět dalších 747-8F a poté následuje už jen finální dodávka čtyř kusů pro Atlas Air. Tím bude program 747 ukončen.

Zcela tristní zůstává situace s dodávkami Dreamlinerů. Poté, co Boeing dodal jeden exemplář v červnu, nebyl v červenci dodán ani jediný.

Šéf Boeingu Dave Calhoun přitom v květnu na jednání s investory slíbil, že od druhého čtvrtletí se tempo dodávek Dreamlineru ustálí na 4 až 5 měsíčně a asi stovku nedodaných letadel dodá Boeing do konce tohoto roku. Od té doby se objem dodávek nejenom nezvýšil, ale naopak dále snížil, a to až na červencovou nulu. Aby Boeing svůj slib splnil, musel by počínaje srpnem dodat každý měsíc přes 20 Dreamlinerů, což je sci-fi.

Analytici a leasingové společnosti přitom upozorňují na riziko, že zpoždění dodávek pro některé zákazníky dosáhne jednoho roku, což jim dává možnost od kontraktu bez penalizace odstoupit nebo si vyjednat zcela nové podmínky.

Objednávek (v hrubém přírůstku) získal Boeing za červenec 31, z nichž 19 je na typ 737 MAX. Zrušeno bylo 17 objednávek, z toho 15 na MAXy. Červencová bilance je tak pozitivní o 14 letadel. Jde již o šestý měsíc v řadě, kdy Boeing zaznamenal celkový čistý nárůst počtu objednávek.  

Airbus dodal v červenci 47 letadel a letos do konce července celkem 344 letadla. Za červenec eviduje Airbus dvě objednávky. (Tab.: Boeing, foto: planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details