Koronavirus krátce: lety do USA, hotelová karanténa, vakcínová turistika, IATA Travel Pass

  • 2021-04-21 08:00

Francie otevře „bublinu“ do USA pro očkované

Francouzský prezident Macron v interview pro americký tisk oznámil, že od května bude Francie otevřena americkým turistům, kteří prokáží ukončenou vakcinaci. Má k tomu být zřízen jakýsi zvláštní průkaz. Jednou z možností může být použití „digitálního zeleného certifikátu“, který připravuje Evropská komise. Na konkrétních detailech „bubliny“ pro cesty do USA nyní spolupracují francouzské a americké úřady.

Jedná se významný posun, neboť Francie zatím bránila poskytnout očkovaným výhody v cestování, a to alespoň po dobu, kdy v EU trvá nedostatek vakcín. Macron nesdělil, zda se k podobnému kroku chystají Spojené státy.

Francie je jednou ze zemí s nejvyšším odporem obyvatelstva proti očkování. Průzkumy ukazují, že podstoupit očkování proti onemocnění COVID 19 je připraveno pouze 40 % respondentů.

Zpravodajství CNBC však uvádí, že restrikce na cesty z některých zemí Evropy, z Brazílie, Kanady a Mexika mohou Spojené státy uvolnit v polovině května.

V pondělí americké ministerstvo zahraničí poněkud zmírnilo optimismus oznámením, že rozšíří počet zemí v kategorii „Do not travel“ na asi 80 % zemí světa, a to kvůli extrémně vysokému riziku pro cestující. Počet zemí v této kategorii vzroste ze stávajících 34 zemí na asi 164 zemí.

Let Vistary přivezl do Hongkongu 47 infikovaných cestujících

Po příletu linky Vistara UK6395 dne 4. dubna z Dillí do Hongkongu mělo pozitivní test na COVID 47 cestujících (bezprostředně po příletu nebo v době povinné karantény).

Indie nyní čelí nové vlně koronaviru, kdy každý den přibývá takřka čtvrt milionu nových případů. Letecké společnosti musí při letech do Číny a Hongkongu garantovat dodržení veškerých epidemiologických opatření, jinak je očekává zákaz letů. Mezi opatření patří i povinnost zajistit, že všichni cestující mají při odletu negativní test PCR a po příletu dodrží veškerá epidemiologická pravidla.

Rekordní počet cestujících přijíždějících do Hongkongu s pozitivním testem zatím držely Emirates, které v červnu loňského roku přivezly jedním letem 26 nakažených cestujících.

Přílety z Indie jsou nyní zakázány na 14 dní od 20. dubna. Umístění cestujících, u kterých byl prokázán COVID, jsou uvedena na obrázku.

Británie dala Indii na „červený“ seznam. Cestující musí počítat s vysokými náklady na karanténu.

Na prudký růst počtu nemocných v Indii reagovala Británie zařazením Indie na „červený“ seznam, a to počínaje 23. dubnem. To znamená, že kromě obligátních testů PCR jsou všichni cestující podrobeni povinné karanténě na hotelu, do kterého jsou eskortování přímo z letiště. Náklady za hotel a stravu během karantény si hradí cestující.

Nejde přitom o maličkost. Dospělý cestující zaplatí za pobyt ve státem určeném hotelu po dobu 10 dní 1 750 liber (v přepočtu cca 53 000 Kč), další dospělý na pokoji platí 650 liber (cca 19 500 Kč). Pokud se u cestujícího prokáže onemocnění, každý další den pobytu (nad 10 dní povinné karantény) vyjde na 152 liber (cca 4 500 Kč).  

Aljaška bude nabízet přijíždějícím bezplatné očkování

Guvernér Aljašky Mike Dunleavy rozhodl, že Aljaška bude od 1. června na vybraných letištích (Anchorage, Fairbanks, Juneau a Ketchikan) nabízet přijíždějícím bezplatné očkování proti onemocnění COVID-19. Tento měsíc proběhne na letišti Anchorage zkušební pětidenní provoz. Guvernér chce rozhodnutím stimulovat rozvoj cestovního ruchu.

IATA uvolní aplikaci IATA Travel Pass

Mezinárodní digitální certifikát IATA Travel Pass nyní prochází zkušebním provozem u řady leteckých společností (loga společností viz. obrázek). Organizace se snaží aplikaci prosadit jako mezinárodní standard.

Prozatím je aplikace dostupná cestujícím pouze prostřednictvím leteckých společností, které jsou zapojeny do pilotního provozu. Pro širokou veřejnost má být bezplatná aplikace uvolněna nanejvýše během několika týdnů. Podrobná informace o aplikaci najdete zde.


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details