Americké aerolinky se připravují na návrat k normálu

  • 2021-03-08 08:00

Díky rychlému postupu vakcinace v USA (viz graf) očekávají analytici rychlé oživení hospodářství a návrat k normálu do Dne nezávislosti 4. července. Zotavení tedy má postupovat rychleji, než se doposud předpokládalo. Během května mají být v USA proočkováni všichni, kteří si očkování přejí, což by mělo vést k vytvoření dostatečné komunitní imunity. Optimismus povzbuzují i prvotní výzkumy, které indikují efektivnost vakcín proti novým mutacím. USA certifikovaly již tři domácí vakcíny proti koronaviru.

Odhady růstu HDP v USA na letošní rok se odhadují kolem 6,4 %, přičemž burzovní indexy mohou dosáhnout rekordních hodnot.

Pokud jde o piloty amerických aerolinek, v lednu udávalo 30 % pilotů, že jsou nezaměstnaní, a dalších 17 % bylo na nucené dovolené. Dalších 6 % pilotů vykonává u aerolinek jiné (nepilotní) práce a 4 % si našly práci v jiném oboru. Část pilotů přijala nabídku předčasného odchodu do penze. Počet pilotů, kteří si udrželi své povolání a aktivně létají, je nyní na úrovni asi 40 % předkrizového stavu.

Společnost Delta Air Lines minulý týden oznámila, že všichni piloti, kteří byli vysláni na nucenou dovolenou, budou zpět v aktivním stavu do října 2021, přičemž proces návratu pilotů do aktivní služby odstartuje 5. března. Do zahájení letní sezóny se má „za knipl“ vrátit na 400 pilotů, kteří měli status „no-fly“. Delta vysvětluje, že návrat pilotů do služby po dlouhé odstávce bude vyžadovat výcvikové lety pro obnovení návyků, a proto se jedná o zdlouhavý proces.

K podobnému efektu dojde díky rychle postupující vakcinaci na britském trhu letecké dopravy. Boris Johnson indikoval, že od 18. května mohou být zrušeny veškeré restrikce v mezinárodním cestování a 21. června by se Británie měla vrátit v podstatě do „normálního“ stavu. Toto vyhlášení způsobilo výrazný nárůst rezervací letenek a zájezdů. Polsko Rumunsko, Řecko a Španělsko již potvrdily, že od prokazatelně proočkovaných cestujících nebudou vyžadovány testy PCR ani karanténa. Postoj zemí EU přitom není a ani nebude jednotný, neboť některé země (Německo a Francie) jsou proti tomu, aby proočkovaní měli privilegia, přinejmenším v době, kdy v EU postupuje vakcinace pomalu. Jiné členské země si zase potřebují zajistit příjmy z turistického ruchu, takže příliv proočkovaných turistů vítají. 


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details