Ryanair označil státní pomoc Lufthanse za diskriminaci. Podnikne právní kroky proti Evropské komisi, která pomoc schválila.

  • 2021-02-02 13:00

Skupina Ryanair zahájila právní kroky proti Evropské komisi. Obviňuje Evropskou komisi, že schválila státní pomoc německé vlády společnosti Lufthansa, která diskriminuje ostatní letecké společnosti poskytující v Německu své služby. Ryanair si stěžuje, že Evropská komise, která má zajištovat spravedlivou soutěž na jednotném trhu, nevykonává tuto funkci řádně.

Michael O’Leary je vytrvalým kritikem státní pomoci leteckým společnostem, která deformuje konkurenční prostředí na jednotném evropském trhu letecké dopravy. Ryanair nedostal a ani nežádal o státní pomoc určenou leteckým společnostem a společnost se ani nezadlužuje. Od počátku pandemie vyzývá O’Leary Evropskou komisi, aby státní pomoc aerolinkám neschvalovala.

Ryanair je přesvědčen, že německá vláda postupovala diskriminačně, neboť poskytla státní pomoc výlučně německým leteckým společnostem, zejména Lufthanse, která se díky tomu těší nespravedlivé výhodě na trhu. To se týká i alokace slotů na letištích Frankfurt a Mnichov, která omezuje možnosti konkurence rozvíjet podnikání na německém trhu.

Ryanair vychází z toho, že pokud motivací německé vlády (a Evropské komise) bylo udržet kritickou (leteckou) infrastrukturu a zajistit lety, pak měla být pomoc distribuována všem provozovatelům, kteří poskytují v Německu své služby. Poskytnutí pomoci výlučně německým společnostem shledává Ryanair za diskriminační. (Foto: dw.com, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Comments



Krys - unsigned guest (...100.232...)
2021-02-02 21:34
RE: Státní pomoc

to MichalC: Státní pomoc pro Ryanair byla určena aerolinkám, jinak by ji asi nedostal, ne :-) ?
A že ji v UK krom aerolinek dostaly i jiné subjekty, to na principu nic nemění. A protože ta pomoc spočívala hlavně v astronomické půjčce, tak také věta, že se nezadlužuje, je nepravdivá.
Nicméně samozřejmě pokud jste článek psal Vy, tak se omlouvám - kdybych to věděl, tak bych v něm pravdu vůbec nehledal :-)

Petr - unsigned guest (...236.198...)
2021-02-02 17:46
A muže Ryanair také zmínit

Kam z FRA nebo MUC létá? Určitě nabízí přímé spojení na LAX nebo JNB :-)

MichalC (...63.98...)
2021-02-02 15:48
státní pomoc

to Krys: článek jasně uvádí, že Ryanair nedostal a ani nežádal o "státní pomoc pomoc určenou pro letecké společnosoti". V UK čerpá Ryanair pouze z programu obdobného našemu programu COVID nebo "kurzarbeit", o kterou mohou žádat bez rozdílu všechny podniky dotčené dopady koronaviru, které mají zaměstnance v UK. Nečerpá tudíž žádnou státní pomoc, jako Lufthansa, Air France, atd.

Krys - unsigned guest (...85.233...)
2021-02-02 13:19
Ryanair dostal státní pomoc

V UK Ryanair čerpá státem krytkou půjčku 600 mil. GBP (v přepočtu 17.7 mld CZK).
Takže info v článku o tom, že nečerpá státní pomoc ani se nezadlužuje, je nepravdivá.

4 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details