Delta a Alitalia plánují zavést bezkaranténní letový koridor mezi USA a Evropou

  • 2020-11-30 13:00

Delta Air Lines a Alitalia chystají spuštění tzv. „bezkaranténních“ letů ze Spojených států do Itálie. Jednalo by se o první podobné spojení mezi USA a Evropou od zavedení omezení týkajících se cestování.

Americký dopravce uvedl, že od příštího měsíce cestující na vybraných letech z Atlanty do Říma nebudou následně muset do domácí izolace, pokud předtím absolvují tři testy na COVID-19 s negativním výsledkem. Cestující budou muset podstoupit standardní PCR test 72 hodin před odletem a poté jeden rychlotest na letišti v Atlantě před nástupem do letadla a další při příletu v Itálii. Tento systém se bude v souladu s italskými imigračními pravidly vztahovat na všechny občany EU a na občany USA, kteří budou cestovat z nezbytných (např. pracovních) důvodů.

Americký zákaz leteckých cest do USA pro Evropany zůstává nadále v platnosti. Manažeři amerických aerolinek se však domnívají, že Bílý dům uvažuje o zrušení tohoto zákazu ve vztahu k občanům EU a Velké Británie, byť konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Zástupci leteckého sektoru se snaží přimět regulátory, aby umožnili provádět před odletem testování, které by nahradilo nutnost povinné karantény. Několik aerolinek již mezi USA a Evropou zavedlo lety, v rámci nichž jsou cestující testováni, avšak Delta s Alitalií jsou první, kteří cestujícím s negativním testem umožní karanténě se vyhnout.

Marco Troncone, generální ředitel společnosti Aeroporti di Roma, doufá, že program bude rozšířen i na další evropská letiště. „Je těžké o tom vlády a zákonodárce přesvědčit, ale myslím, že jsme blízko výraznému posunu,“ uvádí. „Karantény nefungují. Nejsou efektivní a těžko se kontrolují.“ Šéfové leteckých společností jsou přesvědčeni, že případné rozvolnění omezení dá průchod naakumulované poptávce po volnočasovém cestování. Existují však rovněž obavy, že o některé byznys cestující letecké odvětví již možná nadobro přišlo. Zdroj: Financial Times, připravil: Robert Cetl



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details