IATA zveřejnila další prognózu letecké dopravy. A svůj odhad dále snížila.

  • 2020-10-01 13:00

Další prognózu zveřejnila organizace IATA. Stejně jako v předchozích případech, také tato prognóza ukazuje další zhoršení situace. Počty cestujících se proti loňskému roku sníží o 66 %, minulá prognóza předpokládala propad o 63 %. Zotavení bude pomalejší, než se původně předpokládalo. Obavy vyvolává zpomalení oživení v srpnu (graf 1) a zejména propad rezervací na období do konce roku, které zůstává hluboko za očekáváními (graf 2)

V srpnu činil propad (měřeno Revenue Passenger Numbers – RPK) 75,3 % proti srpnu 2019. Měřeno v ASK (Available Seat Kilometers) činil propad v srpnu 63,8 % a využití sedačkové kapacity činilo pouze 58,5 %. Vyjímkou je vývoj vnitrostátního provozu v Číně a Rusku (graf 3), kde se provoz začíná přibližovat nebo dokonce překročil úroveň loňského roku.

Studie připomíná, že kromě chaotických restrikcí v cestování a obav cestujících z nakažení se na důvěře spotřebitelského trhu negativně projevuje obava ohledně ekonomického vývoje.

Šéf IATA Alexandre de Juniac připomněl, že na severní polokouli letecké společnosti obvykle během letní sezóny generují výnosy (a zisk), které jim umožní přečkat zimní období slabého provozu. K takové akumulaci hotovostních rezerv v letošním roce dojít nemohlo. (Grafy: https://www.iata.org/en/iata-repository/publications/economic-reports/downgrade-for-global-air-travel-outlook/)


Article photographs



Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details