Největší akcionář Lufthansy byl proti státní pomoci, před valnou hromadou názor změnil

  • 2020-06-25 08:00

Lufthansa má získat státní pomoc ve výši 9 miliard EUR na základě kompromisní dohody se státem, kterou management společnosti vyjednal během dvou měsíců intenzivních jednání. Dohodu již schválila správní rada a odsouhlasila Evropská komise. Dohoda podléhá schválení mimořádnou valnou hromadou, která se koná dnes, 25. června. Největší jednotlivý akcionář Lufthansy, německý miliardář Hermann Thiele je proti přijetí státní pomoci.

Na jednání, kterého se účastnilo vedení Lufthansy, ministr hospodářství Peter Altmaier a ministr financí Olaf Scholz, se nepodařilo Hermanna Thieleho přesvědčit, že přijetí státní pomoci je v zájmu akcionářů. Vyplývá to z informací deníku Handelsblatt.

Thiele chce zabránit, aby do Lufthansy vstoupil stát a státní úředníci obsadili dvě místa ve správní radě. Německá vláda podmiňuje pomoc mimo jiné získáním 20% podílu ve společnosti, a to s možností zvýšit podíl na 25 % + 1 akcii, pokud by Lufthansa nesplnila podmínky dohody nebo nedokázala úvěr splácet. V takovém případě by stát získal blokovací minoritu. Thiele je přesvědčen, že státní pomoc ve stávající podobě není žádoucí. Thiele vlastní 15,5% podíl ve společnosti a jeho odpor může smést pracně dosažený kompromis s vládou ze stolu.

Carsten Spohr, šéf Lufthansy informoval ve svém dopise zaměstnance společnosti, že v případě odmítnutí státní podpory společnosti hrozí bankrot.

Aktualizace 10:30: 

Zatímco ještě ve středu byl výhled na schválení kompromisní dohody nejistý, dnes se akcie vydaly k růstu (při otevření burzy 9,4 procenta) poté, co se objevila nová informace, že největší jednotlivý akcionář Hermann Thiele státní pomoc podpoří. Thiele vlastní 15,5 % akcií a patřil ke kritikům dohody. 

Pokud by státní pomoc nebyla přijata, znamenalo by to s největší pravděpodobností krach společnosti. Thiele dlouhodobě odmítal státní pomoc z obav, že přinese do společnosti politické interference. Vláda za poskytnutí pomoci získá ve společnosti 20% podíl a dvě místa ve správní radě. Pokud však Lufthansa nebude úvěr splácet nebo nesplní podmínky pomoci, stát může dosáhnout na blokovací minoritu.

Podpora ve výši 9 miliard EUR je zatím největší podporou, kterou Evropská komise schválila pro leteckou společnost. Udělení pomoci je podmíněno schválením dnešní mimořádnou valnou hromadou. (Foto: Sam Chui, planes.cz)


Article photographs



Comments



jirp (...24.133...)
2020-06-25 14:07
aktualita

Koubek: je asi tezke informovat o stredecnich jednanich s akcionarem nekolik dni nebo tydnu dopredu. Pokud vim, tak o odporu Thieleho se tu pritom psalo jiz drive. Nechapu, co chcete krome toho, ze tu zbytecne prudite.

ToP - unsigned guest (...163.8...)
2020-06-25 11:35
Elf >

Děkuji za skvělou reakci vůči kritice tohoto článku !

Jsem inspirován

2020-06-25 10:35
kachna 2

pardon, ještě doplním poděkování za informaci o změně postoje akcionáře.

2020-06-25 10:34
kachna

Dobrý den, pane Koubku, vzhledem k tomu, že jsme web pro fanoušky založený na dobrovolné práci, neseděl jsem u počítače ráno, kdy zpráva vyšla, a kdy jsem měl ve schránce aktualizaci. Někdy se to stane, čtenářům se omlouváme, klidně to nazývejte kachnou. O probíhajících jednáních jsme během posledních týdnů informovali několikrát... Přeju pěkný den :-)

Jiří Koubek (...177.115...)
2020-06-25 09:24
Neaktuální...

No pěkná "aktualita", ale aktuální byla do včerejšího dne... Včera odpoledne Hermann Thiele tisku sdělil, že bude hlasovat pro přijetí státní pomoci... Takže tento článek měl buď vyjít před několika dny až týdny, kdy byl aktuální a kdy probíhala poměrně intenzivní jednání, nebo vůbec... Dnes v 8:00 ráno to je již novinářská kachna a ne "seriozní aktualita".

5 records

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details