SpaceX má dnes druhý pokus odstartovat k ISS

  • 2020-05-30 12:00

27. května překazilo špatné počasí v Kennedyho vesmírném středisku start rakety Falcon 9, která měla vynést pilotovaný kosmický prostředek Elona Muska SpaceX Crew Dragon s astronauty NASA Bobem Behnkenem a Dougem Hurleym na palubě. Kvůli bouřkám v oblasti startu byl let 17 minut před plánovaným startovacím oknem odvolán. Paradoxně po 15 minutách se počasí zlepšilo natolik, že let ke stanici ISS by byl možný, ale to se již nedalo nic změnit. Pravděpodobnost vhodného počasí ke startu byla 27. května odhadována na 60 %.

K letu Demo-2 se váže mimořádná pozornost, a to hned ze dvou důvodů: i) jde o první let amerických astronautů americkým vesmírným prostředkem vypuštěným z amerického území od července 2011, kdy byl ukončen letový program amerického raketoplánu a ii) americké (civilní) vesmírné lety přechází na privátní sektor.

Dnes má SpaceX má další šanci v rámci startovacího okna v 15:22:45 EDT, tj. 21:22:45 našeho času. Tentokrát je pravděpodobnost vhodného počasí odhadována na 50 %. Další záložní termín bude hned v neděli ve 21:00, přičemž pravděpodobnost vhodného počasí je 60 %.

SpaceX a NASA zatím neoznámily záložní okna, pokud by se tento víkend start nezdařil. V pátek bylo pouze sděleno, že možná okna jsou 2.6., 3.6., 7.6. a 8.6.

Za přesnou předpověď počasí zodpovídá 45. Weather Squadron US Space Force, která má sídlo přímo na Kennedyho vesmírném středisku, a která představuje americkou vojenskou meteorologickou elitu. Před startem vypustí tato jednotka asi 10 výškových balónových sond, které budou sbírat meteodata ve vysokých vrstvách atmosféry. V případě oblačnosti vysílá jednotka do vzduchu na „zálet počasí“ také speciální Cessnu, která zmapuje oblačnost pro zpřesnění odhadu jejího vývoje.

Složitost startu komplikuje fakt, že startovací okno pro cestu k ISS je okamžité. Falcon 9 musí odstartovat naprosto přesně v tomto okně a letět naprosto přesnou trajektorií, aby se Crew Dragon spojil s mezinárodní kosmickou stanicí ISS ve stanovenou dobu a na přesně stanoveném místě. ISS sice během dne vykoná 16 obletů Země, tj. oblet připadá na každých 90 minut,.to však neznamená, že Falcon může odložit start o 90 minut. Dráha ISS se totiž každým obletem posunuje mírně na Západ proti bodu na zemi a na „rendezvous“ s ISS by v takovém případě už chybělo palivo. Tím se mise k  ISS zásadně liší od vypouštění běžných satelitů, které je možné dopravit na přidělenou dráhu v podstatě kdykoliv.

NASA ani SpaceX zatím nesdělily, kdy je plánován návrat astronautů na Zemi. O délce pobytu bude rozhodnuto po připojení k ISS a bude se odvíjet mj. od technického stavu modulu Crew Dragon a harmonogramu dalších letů k ISS. Pobyt astronautů na ISS se může prodloužit ař na čtyři měsíce. 

Od ukončení programu raketoplánu vynášely americké astronauty do vesmíru ruské Sojuzy. Agentura NASA platila za jedno místo na Sojuzu 86 milionů dolarů. Za místo na palubě Boeingova Starlineru bude NASA platit okolo 90 milionů dolarů, za místo na SpaceX Crew Dragon 55 milionů dolarů. NASA se kromě toho finančně podílela na vývojových nákladech.

Kromě profesionálních astronautů NASA má Crew Dragon vynášet do vesmíru také platící zákazníky. Turistické výpravy do vesmíru organizuje pro SpaceX turistická agentura Space Adventures.

Muskovo vykročení k ISS je důležitým krůčkem pro návrat Američanů na Měsíc, který je plánován na rok 2024. (Foto: Forbes)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details