Norwegian Air s vysokou kvartální ztrátou

  • 2019-05-01 17:00

Norwegian původně doufaly, že během 1. kvartálu a za celorok vytvoří zisk. Vzhledem k řadě okolností však skončí s vysokou ztrátou 171 mil. USD. Uzemnění 18 letadel 737 MAX je přitom jen jedním z faktorů. Společnost během kvartálu zvýšila výnosy o 14 % a počet přepravených cestujících o 9 %.

Norwegian uvádí, že problémem kvartálu je slabá sezóna, neboť Velikonoce letos připadají na 2. kvartál (což by nemělo být pro společnost překvapením). Kromě již zmíněného uzemnění letadel 737 MAX je stále odstaveno několik Dreamlinerů, a to v důsledku přetrvávajících potíží s motory Rolls Royce. CEO Bjørn Kjos uvedl, že během letní sezóny společnost nepočítá, že by byly Boeingy 737 MAX vráceny do provozu. V důsledku nejasné perspektivy 737 MAX proto společnost vidí „rostoucí riziko nesplnění cíle vytvořit za letošní rok zisk“.

Štěstím pro společnost je, že se jí podařilo získat finanční injekci 100 mil. USD od nejbohatšího Nora Johna Fredriksena. Ta však pokrývá jen zhruba polovinu kvartální ztráty Norwegian Air. Dalším faktorem, který pomáhá Norwegian Air, je krach WOW Air a samozřejmě nástup hlavní cestovní sezóny.

Společnost přesunuje některé transatlantické lety na hlavní letiště, aby mohla lépe konkurovat společnostem jako jsou např. British Airways. Pokud by Norwegian získaly kompenzaci od Boeingu za uzemněné MAXy, mohlo by to z hlediska vytvoření zisku být pro Norwegian paradoxně více pozitivní než tato letadla provozovat. (Foto: Norwegian, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details