Boeing a GE s plnou podporou administrativy podepsaly.velké zakázky. VietJet objednal Boeingy 737 MAX a Bamboo Airways Dreamlinery.

  • 2019-02-28 08:00

Společnosti Boeing Co. a General Electric podepsaly za přítomnosti prezidenta Donalda Trumpa a gen. tajemníka komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Tronga kontrakt na dodávky letadel v hodnotě přes 20 mld. USD. Stalo se tak v předvečer a v den hanojského summitu prezidentů Donalda Trumpa a Kim Čong-una o denuklearizaci S. Koreje. Vietnam byl od nástupu prezidenta Trumpa k moci jednou ze zemí, která byla vyzývána snížit obchodní deficit obchodu s USA.

26. února byla podepsána smlouva se společností Vietjet. Předmětem kontraktu je pořízení 100 letadel 737 MAX v objemu 12,7 mld. USD a motorů General Electric LEAP-1B za 5,3 mld. USD. Pro Boeing je vstup do Vietjetu (zatím výlučného teritoria Airbusu) a posílení pozic na atraktivním vietnamském trhu bezesporu velký úspěch. 

Nízkonákladová společnost Vietjet získala licenci v roce 2007 a v prosinci 2011 zahájila komerční služby, a to jako teprve druhá soukromá letecká společnost ve Vietnamu. Na singapurské airshow v roce 2013 podepsala kontrakt na dodávku 100 letadel Airbus A320. Podle databáze planespotters.com dnes provozuje 23 letadel A320-200 a 41 A321 (34 A321 a 7 A321neo). Jedno z letadel A321neo je vyřazeno po nehodě z konce listopadu 2018. Vietjet byl zahajovacím zákazníkem modelu A321neo.

Letadla Vietjet se těší oblibě spotterů, neboť společnost si zakládá na kreativním a mimořádně barevném zbarvení svých letadel, kterým cílí zejména na mladou klientelu. Je jednou z pouze tří společností na světě (kromě American Airlines a Qantas), jejíž letadla zdobí hrdinové populárního animovaného filmu Letadla (Disney-Pixar). Další letadla nesou např. loga výrobců nápojů či financujících bank nebo propagují Vietnam jako turistickou destinaci.

O den později oznámily Boeing Co. a Bamboo Airways objednávku na 10 letadel 787-9 v katalogové hodnotě 3 mld. USD. Kontrakt byl opět podepsán za přítomnosti prezidenta Trumpa a gen. tajemníka komunistické strany Vietnamu Nguyen Phu Trong. Letadla nasadí Bamboo Airlines na připravované mezinárodní linky.

Společnost Bamboo Airways byla založena v roce 2017 a komerční činnost zahájila letos v lednu. Dreamlinery mají kromě jiného obsluhovat linky do Austrálie, Evropy a S. Ameriky. 

Přinejmenším z komerčního hlediska se návštěva prezidenta Trumpa ve Vietnamu jeví jako úspěšná. A pokud se zdá vazba mezi Boeingem a úsilím prezidenta Trumpa podpořit pozice Boeingu náhodná, pak vězte, že tomu tak není.

Společnost Boeing v úterý 26. února ohlásila, že nominovala do svého představenstva bývalou velvyslankyni USA v OSN Nikki Haley. Nikki Haley (viz foto) vedla delegaci Spojených států v období od ledna 2017 do prosince 2018, kdy ze své pozice rezignovala.

Tato nominace dokládá, nakolik se stávající americká administrativa stará o politickou podporu amerických obchodních zájmů a snížení obchodního deficitu. (Foto: Vietjet, ABS News, Everett Herald, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details