Letiště Gatwick znovu uzavřeno kvůli hlášení o výskytu dronu

Letiště Londýn Gatwick zahájilo dnes ráno v 6 hod. místního času omezený provoz poté, kdy bylo letiště ochromeno po 32 hodin kvůli nezákonnému pohybu dronů uvnitř perimetru letiště. Nyní, v pátek večer, je letiště znovu uzavřeno, neboť v 17:10 místního času byla přijata zatím neověřená informace o pohybu dronu v blízkosti letiště. Policie v Sussexu toto hlášení nyní ověřuje. Policie a bezpečnostní složky zatím bezvýsledně pokračují v pátrání po pachateli nebo pachatelích.

Krátce po uzavření letiště byly webové stránky Gatwick Airport nedostupné. Během dnešního dne předpokládalo letiště odbavit kolem 670 z celkového počtu 837 plánovaných letů, ale nyní se zdá, že cestující čekají další problémy a frustrace. Ti si navíc stěžují, že na letišti je zima a chaos. Je zřejmé, že letiště není schopno se s takovou mimořádnou situací vyrovnat. Řada cestujících uvázla také na dalších letištích v Británii i zahraničí, neboť jejich lety nejsou vypraveny nebo nemohou odletět na Gatwick ani jiná londýnská letiště. Uvažuje se, že letiště Gatwick zůstane mimořádně v provozu během noci, aby se dopady na cestující zmírnily. Ale to není jednoduché vzhledem k nedostatku posádek.

Dnes měl Gatwick, druhé největší letiště ve Velké Británii, odbavit ve vrcholu předvánoční špičky přes 126 tis. cestujících. Ministr dopravy Chris Grayling znovu upozornil, že “Ti, kdo řídí tyto drony, jednají protizákonně a hrozí jim až pět let vězení,”. Což však frustrovaným cestujícím čekající hodiny ve studeném terminálu příliš nepomůže. Ozývá se proto stále hlasitěji kritika od veřejnosti i politiků, jak je možné, že primitivní spotřební předmět z hračkářství srazil na kolena jedno z největších letišť Británie a nejsofistikovanější dopravní systém. (Foto: PA, planes.cz)


Article photographs


Related photos


Related articles

Related categories

Comments



No comments added.

Partners


Advertisement
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Further details