Spojení Lufthansy a ITA Airways naráží na odpor Komise

  • 22.01.2024 13:31

Evropská komise podle sdělení italského tisku není přepravena schválit kapitálový vstup Lufthansy do ITA Airways, neboť nabídnuté ústupky ITA Airways a Lufthansy nejsou dostatečné. Evropská komise (EK) musí svým rozhodnutím zajistit, že případné spojení společností neohrozí spravedlivou soutěž na trhu letecké dopravy.

Spojení obou společností by znamenalo, že na některých linkách by kombinovaná společnost měla výraznou dominanci či dokonce monopolní postavení, což není v zájmu cestujících a trhu. Aby k porušení soutěžního prostřední nedošlo, nabídla Lufthansa, že se vzdá některých slotů na letišti Milán (Linate). Komise však předložené ústupky nepovažuje za dostatečné.

Monopol by vznikl konkrétně na šesti spojích z Milána (do Frankfurtu, Düsseldorfu a Stuttgartu) a Říma (do Frankfurtu, Mnichova a Curychu). Dominantní postavení by měla kombinovaná společnost z Milána do Bruselu a Hamburku a z Říma do Bruselu.

Lufthansa v loňském roce v rámci privatizace získala za 325 milionů eur 41% podíl v ITA Airways s opcí vykoupit v budoucnosti od italské vlády zbytek společnosti. Transakce podléhá souhlasu regulátorů. Dne 8. ledna Lufthansa požádala EK o schválení. (Foto: @leonard_berberi, Agenzia Nova, ITA, planes.cz) 


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace