Federální soud zastavil spojení JetBlue a Spirit Airlines

  • 19.01.2024 12:10

Americký federální soud vyhověl ministerstvu dopravy a neschválil spojení společností JetBlue a Spirit Airlines. JetBlue nabídly za převzetí Spirit Airlines 3,8 miliardy dolarů. Pokud by ke spojení došlo, kombinovaná společnost by se stala pátým největším leteckým dopravcem v USA.

Zamítnutí spojení představuje pro Spirit Airlines vážný problém. Finanční situace dopravce není dobrá a může se vyvinout v bankrot. V období od začátku pandemie firma vytvořila kumulovanou ztrátu 1 miliardu dolarů. Se zamítnutím sňatku nastává boj o přežití.

Federální soudce William Young je přesvědčen, že spojení by poškodilo soutěž leteckých dopravců a není proto v zájmu cestujících. Zatímco JetBlue jsou hybridním provozovatelem, Spirit jsou ultra nízkonákladovou společností. Vznikla obava, že spojení ohrozí nákladovou nabídku.

Zrušení spojení způsobilo dramatický propad akcií Spirit Airlines, které ztratily polovinu své hodnoty.

Spirit se navíc letos potýkají s výpadkem 26 letadel, a to kvůli problémům s motory Pratt & Whitney GTF. Efektivně tak aerolinka ztratí během roku 2024 asi 10 % svých kapacit.

Park společnosti Spirit sestává z 203 Airbusů, přičemž dalších 113 má společnost objednáno.

Podle smlouvy mezi JetBlue a Spirit vyplatí JetBlue společnosti Spirit Airlines 70 milion§ dolarů odstupného za to, že se spojení neuskuteční, a to z jiných důvodů než z rozhodnutí Spirit Airlines. To však Spirit Airlines nespasí. S rizikem, že spojení nemusí získat nezbytná regulační povolení, se totiž počítalo od samého začátku.

Kromě bankrotu podle hlavy 11 federálního zákona o bankrotu mají Spirit několik možností. Tou první je vrátit se k jednání o spojení s Frontier Airlines. Vzhledem k tomu, že Frontier jsou menší než JetBlue, taková transakce by pravděpodobně byla schválena. Problém je, že v dané situaci by Frontier zaplatily za společnost výrazně méně, než nabízely v době, kdy o Spirit Airlines soutěžily s JetBlue.

Společnost Spirit Airlines se nyní stala velmi levnou, proto se o převzetí může pokusit například finanční investor. Proslýchá se, že možným zájemcem jsou IndiGo Partners. V Americe kontrolují IndiGo Partners Frontier Airlines, v Mexiku JetSmart a v Evropě drží významný podíl ve Wizz Airu. Investice do Spirit Airlines by dávala smysl. Další možností je, že Spirit Airlines najdou cestu ze stávající situace samy.

Paradoxní je, že soud neschválil spojení, aby nesnížil možnost výběru pro cestující. Přitom případný krach Spirit Airlines by poškodil zákazníky více než případné spojení společností. (Foto: Bloomberg.com, Travel Weekly, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Radek V. - nepřihlášený host (...28.6...)
19.01.2024 12:41
Zamitnout spojeni?

Podle mne je to od soudce dost podraz. Spojenim by nevznikla ani nejvetsi, ani druha nejvetsi spolecnost na trhu USA. Jako 5. a jeste s problemy by tezko doslo k monopolu nebo kartelu nebo vyznamnemu omezeni nabidky. Takze by se firmy meli odvolat. Akcionari prisli o stovky milionu dolaru jednim uderem kladivka.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace