Společnost Primoco UAV dodala letos 22 bezpilotních letadel. Akcie vyrostly o 33 %.

  • 14.12.2022 17:00

Server planes.cz informoval svým článkem o požadavku českého výrobce Primoco UAV SE zastavit připravovaný podpis kontraktu na pořízení bezpilotních letadel IAI Heron Mk. 1 a bezpilotní letadla pro armádu vybrat řádným výběrovým řízením. Článek o okolnostech výběru Heronů Mk 1 za 2.7 miliardy korun vyvolal reakce čtenářů týkající se více společnosti Primoco UAV než rozhodnutí ministerstva. Redakce se proto rozhodla nabídnout některá fakta o domácím výrobci bezpilotních letadel.

Z neauditovaných údajů výrobce vyplývá, že v letošním roce společnost Primoco UAV SE dodala zákazníkům celkem 22 bezpilotních letounů, zatímco v pandemickém roce 2021 žádný bezpilotní letoun dodán nebyl. Obnovená poptávka a dodávky zákazníkům v letošním roce vytváří pozitivní momentum pro pozitivní výhled na rok 2023.

Výnosy společnosti letos vyrostly z loňských 17,7 milionu korun na 103 milionů korun, a to jen za první pololetí. Výsledky druhého pololetí budou podle očekávání společnosti ještě lepší, než byly v prvním pololetí.

Za celorok očekává Primoco UAV výnosy okolo 154 milionů korun. Prudký růst výnosů umožnil obrátit pololetní ztrátu (EBITDA) v zisk 50 milionů korun. Očekávaný zisk (EBITDA) za celorok má dosáhnout 74 milionů korun.

Většina dodávek směřuje do evropských zemí, které v souvislosti s ukrajinským konfliktem a dalšími výzvami zvýšily zájem o bezpilotní letadla. Kromě samotných letadel dodává Primoco kamery, senzory, zajišťuje výcvik operátorů a podporu provozovatelů.

Přes rostoucí poptávku ze zahraničí (včetně sousedního Německa a Slovenska) Ministerstvo obrany ČR zůstává k domácí produkci netečné.

Společnost Primoco UAV v listopadu odeslala ministerstvu námitky proti postupu zadavatele při zadávání veřejných zakázek. Zároveň oznámila nesrovnalosti i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Cílem Primoco UAV je přehodnotit vadný postup, vyzbrojovat armádu moderní technikou a účastnit se offsetového programu, který však ministerstvo nepožaduje.

Kromě hospodářských úspěchů si firma letos zajistila evropského oprávnění k provozu EASA LUC (Light Unmanned Certificate), což je nejvyšší úroveň oprávnění, kterého lze na základě stávajících evropských předpisů dosáhnout. Primoco UAV se stalo prvním výrobcem na světě, které na tento výsledek dosáhlo.

Příští rok firma plánuje zajistit certifikaci NATO STANAG 4703.

Koncem ledna, ještě před vypuknutím konfliktu na Ukrajině, ukončila společnost činnost v Rusku a prodala 100 % akcií tamní dceřiné společnosti AO PRIMOCO BPLA.

Na základě dosažených výsledků a pozitivního výhledu na rok 2023 letos akcie Primoco UAV SE na pražské burze START stouply o 33 %.

V roce 2023 míří Primoco UAV na výnosy okolo miliardy korun při marži 40 %.

Fakta hovoří jasně a nelze pochybovat, že se jedná o kompetentního domácího výrobce, který dělá přesně to, co Česká republika nyní potřebuje nejvíce. Tedy nabízí zboží s vysokou přidanou hodnotou a posunuje náš průmysl od tradičních montoven k moderním mozkovnám. (Foto: Primoco, oficiální video společnosti je zde.)


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Radek - nepřihlášený host (...192.86...)
15.12.2022 15:38
UAV

Jistě že armáda potřebuje jak Herony (střední stroj se slušnou nosností), tak i něco jako Primoco (lehký stroj pro taktický průzkum). Otázkou jsou možnosti vyzbrojení Primoco, robustnost pro nešetrné zacházení a tvrdé podmínky, odolnost proti rušení atd. Útoky proti armádnímu vedení si ale Primoco moc sympatií nezíská.

Ivan - nepřihlášený host (...188.153...)
15.12.2022 08:22

... článku, který ovšem není moc objektivní a je spíš jen PR pro výrobce.

MichalC (...63.98...)
14.12.2022 19:21

Lucky AB: pokud vas drony nezajimaji, tak to cist nemusite. Navstevnost clanku o dronech ukazuje, ze jde o ctenarsky atraktivni tema.


Lucky AB - nepřihlášený host (...49.229...)
14.12.2022 17:52

Běžte už s těma dronama do prdele!

Celkem 4 záznamy

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace