Spor o zakázku na bezpilotní letadla pokračuje

  • 02.12.2022 17:00

Společnost Primoco UAV SE zastoupená JUDr. Tomášem Sokolem podala 24. listopadu Námitku proti postupu zadavatele při zadávání veřejných zakázek adresovanou Ministerstvu obrany ČR. Žádá o zastavení procesu sjednávání smlouvy o dodání systému HERON 1 od společnosti IAI a vyhlášení řádného zadávacího řízení.

Primoco UAV uplatňuje námitku proti postupu zadavatele, který směřuje k zadání veřejné zakázky mimo zadávací řízení v rozporu s pravidly pro zadávání veřejných zakázek (ZZVZ). Jinými slovy proti tomu, že kontrakt se má udělit z volné ruky, aniž by se soutěžilo. Naneštěstí jde o postup, který si v ministerstvo v poslední době oblíbilo, ať pro jednoduchost či z jiných důvodů.

Primoco UAV poukazuje na to, že takový postup má být zcela výjimečný a nemá docházet k jeho nadužívání.

V daném případě se jedná o záměr zadavatele udělit zakázku na bezpilotní vojenská letadla HERON 1 od izraelského výrobce IAI (Israel Aerospace Industries).

Z informací zadavatele vyplývá, že podle výsledku tržních konzultací byly jako nejvýhodnější parametry UAV pro potřeby armády ČR stanoveny:

  1. operační dolet min 100 NM (185 km) LOS (line of sight – na přímou viditelnost);
  2. letová vytrvalost min. 15 letových hodin;
  3. operační dostup min. 20 000 ft (6 096 m);
  4. užitečné zatížení pro speciální systémy a leteckou výzbroj musí být minimálně 100 kg;
  5. výše uvedené parametry jsou deklarovány na základě požadavků na speciálně nesenou
    výzbroj a vybavení, jejichž maximální vzletová hmotnost MTOW nesmí být vyšší než 1 300 kg.

Uvedené minimální požadované hodnoty parametrů jsou uvažovány při maximálním
deklarovaném užitečném zatížení speciální a letecké výzbroje výrobcem pevně instalované
v letounu a současně na vnějších podvěsech, při mezinárodní standardní atmosféře.

Po posouzení jednotlivých parametrů hodnocených bezpilotních letounů bylo
konstatováno, že stanovené primární parametry splnil pouze systém HERON 1 od společnosti IAI.

Ministryně obrany ČR uvedla podle zápisu ze schůze Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny ČR dne 31. 8. 2022: „po provedení předběžných tržních konzultací, v rámci nichž byly osloveny společnosti z Itálie, Francie, Izraele, Velké Británie či USA, byl vybrán systém Heron 1, který jako jediný splňuje požadavek AČR na pořízení zavedeného a v operačním nasazení ověřeného systému s požadovanými technickými parametry, je ve výzbroji některé z armády zemí NATO nebo EU, tzn. systému, který zabezpečuje plnění úkolů AČR, je způsobilý dosáhnout plné interoperability v rámci společných vojenských operací v rámci NATO. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky byla v rámci předběžné tržní konzultace upřesněna na celkovou výši 2,7 mld. Kč včetně DPH.“

Společnost Primoco UAV však uvádí, že už samo nastavení požadovaných parametrů bezpilotních letounů tak, jak vyplynulo z výše uvedeného poskytnutí informací, je účelové  
bezdůvodně zvýhodňuje některé soutěžitele. Dále rozporuje tvrzení zadavatele, že uvedená kritéria splnil pouze systém HERON 1 od společnosti IAI, když totožné parametry splňují například i systémy společnosti Elbit a Leonardo.

Dalším problémem je cena a její navýšení. Teprve po výběru systému HERON 1 jakožto jediného systému údajně připadajícího v daném případě v úvahu, došlo k zásadnímu navýšení předpokládané ceny projektu na skoro dvojnásobek (z 1,4 mld. Kč na 2,7 mld. Kč). K tomuto navýšení bylo přistoupeno údajně proto, že bylo třeba k danému systému poptávat i výzbroj, respektive že bylo potřeba reagovat na vývoj cen na trhu.

K tomu lze opětovně poukázat na vyjádření ministryně obrany ČR na zmiňované 14. schůzi Výboru pro obranu: „nárůst finančních prostředků je dán vyšším rozsahem pořizovaných podpůrných systémů, rozsahem senzorového vybavení a letecké výzbroje a rovněž zásadním nárůstem cen většiny vstupů, který nastal za období od stanovení předpokládané hodnoty v roce 2019“.

Zadavatel tedy není schopen konzistentně odůvodnit takto výrazné navýšení, kdy někdy uvádí jako důvod vývoj na trhu a v jiných případech zase uvádí, že k tomuto navýšení bylo přistoupeno údajně proto, že bylo třeba k danému systému poptávat i výzbroj.

Na citované schůzi Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny ČR ministryně obrany ve vztahu k nezpůsobilosti dodavatele uvedla, že „armáda potřebuje, aby technika prošla certifikacemi, těmi vojenskými, my si nemůžeme dovolit používat něco jiného.“ Jenže vybraný dodavatel IAI a systém Heron 1 žádnou vojenskou certifikaci nemá a jeho prostředek je veden v kategorii Experimental. Sám náčelník generálního štábu pak uvedl, že certifikaci zvolené řešení nemá.

Zástupce Armády ČR na této schůzi uvedl, že zvolený letoun IAI Heron létá ve 4 zemích NATO a EU, ovšem při pozdější diskusi na témže jednání došlo ke zjištění, že tento letoun létá v Německu, Řecku, Kanadě a Turecku, ale žádná země tento systém nepoužívá nad kontinentem EU.

Zadavatel přes výše uvedené výhrady tedy upřednostnil dodavatele, který není schválen k provozu nad kontinentem, a tedy ani nad územím České republiky. Tímto došlo k potlačení klíčového parametru, který vybrané řešení neplní, a naopak konkurenční prostředky jej plní.

Řada dalších námitek Primoco UAV upozorňuje na problematický postup zadavatele co se týče výběru a preference partnerů pro pozdější průmyslovou spolupráci na projektu.

Dodavatel se tak podle závěru námitky domnívá, že v daném případě je na místě zastavit proces sjednávání smlouvy o dodání systému HERON 1 ze strany společnosti IAI a zahájit standardní zadávací řízení. (Foto: AIN)


Fotografie k článku



Komentáře



O. M. - nepřihlášený host (...231.2...)
05.12.2022 11:23
Ivo:

Napadá mě, že nad mořem. Je otázka, proč Hernony nelétají nad kontinentem - jestli skutečně nemají povolení (a od koho a proč), nebo jestli jen není důvod s nimi nad kontinentem létat. Navíc , v případě nějakého (hrozícího) konfliktu může být ten zákaz velmi rychle odvolán.

MichalC (...63.98...)
04.12.2022 17:49

Primoco UAV osvetluje podivne okolnosti vyberu bezpilotnich letadel. A to je dobre. Mimochodem, jedna se obucelne vynalozeni nasich penez, penez danovych poplatniku.

Navrh, aby se usporadalo regularni vyberove rizeni je vice jak oduvodneny.



Raca - nepřihlášený host (...255.168...)
03.12.2022 18:43
Otázka je, jestli stále nevyrábí v Rusku

6 let starý článek a Rusko je pro Smetkovského druhý domov. https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/ladislav-semetkovsky-drony-ceka-boom-jako-internet-pred-20-lety-1314544

Ivo - nepřihlášený host (...235.133...)
03.12.2022 10:58
Primoco

Sorry, mám jeden dotaz. Když Řecko nepoužívá nad EU, tak kde? Kde a v které armádě jsou výrobky Primoco nasazené? Nezpochybňuji kvalitu dronů od Primoco, ale těch kategorii je celá řada. Takže pokud nebudou proudit, tak se časem zakázky také dočkají. A poslední poznámka. Tam kde se objeví JUDr.Sokol, tam to pořádně smrdí...

Armin Tamzarian - nepřihlášený host (...183.193...)
03.12.2022 10:32

Jura: Ať je Semetkovský jaký je, tak státní úředníci tady nejsou od toho, aby nákupy posuzovali podle sympatií k jednotlivým účastníkům tendru.

Jura - nepřihlášený host (...188.173...)
02.12.2022 19:21
Semetkovsky v akci

Ac ma mozna v tomhle pravdu, je to stale pan Semetkovsky, kteremu bych nedal zakazku, i kdyby nabizel zadarmo. A na ministerstvu ho jiste dobre znaji.

Chcete zakazky? Navstivte kurzy slusneho chovani.

Celkem 6 záznamů

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace