Schiphol zvýší letištní poplatky

  • 03.11.2021 13:00

Po Heathrow se k vyšším letištním poplatkům blíží i amsterdamské letiště Schiphol. Letecké společnosti proti návrhu letiště zvýšit poplatky protestují, neboť v tom vidí snahu letiště jednoduše přesunout ztráty z minulého období na dopravce.

Schiphol plánuje zvýšit poplatky o 37 %, rozložených do tří let následujícím způsobem: 9 % (2022), 12 % (2023) a 12 % (2024). V roce 2024 by letecké společnosti platily Schipholu za každého cestujícího 38 eur, tj. o 10 eur více než nyní. Pro transferové cestující by poplatky narostly o 5 eur. 

Finanční ředitel letiště Schiphol Robert Carsouw argumentuje tím, že letecké společnosti se musí podílet na zhojení ztrát letiště z období pandemie. Ty dosahují 1,2 miliardy eur, podíl leteckých společností na pokrytí ztrát by v případě zvýšení poplatků činil 318 milionů eur. Dodává, že i v případě takového zvýšení zůstane Amsterdam stále levnější než Frankfurt, Paříž a Londýn. Původně Schiphol požadoval růst poplatků o 42 % rozložených do let 2022-2025, ale po kritice leteckých společností ustoupil na 37 %.

Proti zvýšení přirozeně protestují nejhlasitěji KLM. easyJet, které jsou po KLM druhým největším zákazníkem letiště, jsou návrhem zklamány.

Finální rozhodnutí musí být přijato ještě letos, aby nové poplatky mohly platit od 1. dubna. (Foto: Blog KLM, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace