Qatar překvapivě vrací A380 do provozu

  • 10.10.2021 08:30

Qatar Airways se dlouhodobě netají kritikou letadel Airbus A380. Šéf společnosti Akbar Al Baker dokonce prohlásil, že jejich pořízení bylo největším omylem, a že jde o letadlo minulosti. V dubnu Al Baker v interview pro Sama Chui uvedl, že A380 nemají budoucnost. V létě opatrně připustil, že do provozu se možná vrátí pět exemplářů.

Qatar má celkem deset letadel A380, které byly v březnu 2020 s nástupem pandemie uskladněny. Společnost byla ohledně možného návratu do provozu po celou dobu velmi skeptická. A případný návrat do provozu neměl být možný v dohledné době.

Nyní Qatar překvapil zařazením A380 do provozu, a to dokonce ještě letos. Podle informací Business Traveller se dva letouny A380 objeví od 15. prosínce na linkách z Dauhá na Heathrow a do Paříže (CDG).

A380 zřejmě zaskočí za uzemněná letadla A350, u kterých Qatar uvádí poškození kompozitního pláště. Situace okolo těchto letadel zůstává nadále nepřehledná. Qatar tvrdí, že je vyřadil na pokyn svého regulátora. Regulátor však naznačil, že k tomu byl vyzván dopravcem. Airbus po expertíze tvrdí, že nic nebrání jejich bezpečnému provozu a evropský regulátor EASA důvody k uzemnění neshledal.

Společnost British Airways tento týden oznámila, že do provozu vrací první čtyři letouny A380. Objeví se na linkách do Frankfurtu a Madridu v listopadu a v prosinci budou superjumba nasazena na dálkové linky do Los Angeles, Miami a Dubaje. (Foto: traveller.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace