Airbus Canada snížil pohledávky vůči ČSA

  • 12.08.2021 13:00

ČSA ve svém únorovém návrhu na insolvenci uváděla dluhy ve výši 1,8 miliardy korun. Věřitelé v úpadkovém řízení přihlásili pohledávky v desetinásobné výši. Největší přihlásily společnosti Airbus SA a Airbus Canada Limited Partnership, a to za objednávky tří letadel A321XLR a čtyř A220 z roku 2019.

Airbus uvedl, že ČSA nesplatily faktury, které mají po započtení úroků z prodlení hodnotu 6,4 miliardy korun. Další faktury za 2,1 miliardy měl dopravce ještě zaplatit. V případě, že ČSA od smlouvy odstoupí, musí zaplatit dalších 8,5 miliardy korun náhrady škody, celkem tedy přes 17 miliard korun.

Jak vyplývá z měsíční zprávy Airbusu za červenec, ČSA výše uvedené objednávky zrušily. Airbus si proto může nově nárokovat náhradu škody, která mu vznikla vypovězením kupní smlouvy.

Podle informací E15cz Airbus Canada své pohledávky snížil a nově žádá po ČSA uhradit „pouze“ 315 milionů korun, a to jako náhradu škody vzniklé v důsledku odmítnutí plnění dlužníka z kupní smlouvy na letadla A220.

Airbus Canada přihlásil v květnu do úpadkového řízení pohledávku 4,8 miliardy korun (za nesplacené splátky plus úroky) a dále podmíněnou pohledávku pro případ odstoupení ČSA od smlouvy ve výši 2,4 miliardy korun, která reflektovala zejména ušlý zisk.

V loňském roce hospodařily ČSA se ztrátou 1,5 miliardy korun. (Vizualizace: Airbus, foto: planes.cz)  


Fotografie k článku



Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace