Aeroflot navrhuje unikátní tarif za „negarantovanou“ letenku

  • 27.02.2021 17:00

Skupina Aeroflot předala k posouzení ruské Asociaci leteckých dopravců návrh nového tarifu, který by dal dopravci právo změnit cestujícímu dobu či datum odletu. Letecká společnost by získala flexibilitu v obsazení letadel. Cestující by za riziko, že nepoletí konkrétním letem, zase získal výhodnější cenu „negarantované“ letenky. Zavedení tarifu by vyžadovalo upravit příslušný zákon o právech cestujících v letecké přepravě.

Letecká společnost by mohla změnit dobu odletu, datum či dokonce „přesadit“ cestujícího z přímého letu na let s přestupem. Pokud však letecká společnost oznámí změnu letu méně než 14 dní do plánovaného odletu, náležela by cestujícímu kompenzace až 30 tisíc rublů (cca 10 tisíc Kč). Návrh vychází z toho, že řada cestujících je flexibilní a cena letenky je pro ně důležitější faktor než pevný itinerář cesty.

Aeroflot předpokládá, že by nový tarif (v případě jeho schválení) umožnil snížit průměrnou cenu letenek o 2 %. V rámci nové strategie skupiny Aeroflot se mají průměrné ceny letenek do roku 2028 snížit o 30 %.

V podstatě je návrh pokusem legalizovat jakousi formu „overbookingu“, který ruské zákony nedovolují. Z tohoto hlediska je návrh logickým východiskem. Na druhou stranu hrozí riziko, že společnosti změní stávající nejnižší tarify na „negarantované“ a cestující si za garantovaný let budou připlácet. Konec konců podobně si letecké společnosti poradily s tarify Light, tj. bez odbavených zavazadel. Pokud by tedy byl návrh přijat, zákon či regulátor by musel nabídku „negarantovaných“ letenek přiměřeně regulovat.

K iniciativě se zatím pozitivně vyjádřila společnost Red Wings, zatímco S7 Airlines, Ural Airlines a Utair návrh zkoumají. (Foto: tass.com, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Petr - nepřihlášený host (...153.16...)
28.02.2021 16:31
Asi to zní dost exoticky, ale na vnitrostatnich letech to dává smysl

V Rusku jsou totiž stanovené maximální ceny. Takže třeba z Moskvy do Vladivostoku můžete přímou linkou létě tam a zpet letět klidně i za 250 EUR. A to mi na B777 přijde téměř podnakladova cena.

Celkem 1 záznam

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace