MAXy získají certifikaci do konce roku

  • 27.09.2020 08:30

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) se domnívá, že uzemnění Boeingů 737 MAX může být ukončeno v listopadu. Letadla jsou po dvou katastrofách celosvětově uzemněna od 13. března 2019. V pátek to oznámil šéf agentury Patrick Ky v rozhovoru pro Reuters. EASA očekává, že recertifikuje model 737 MAX jen s mírným zpožděním po FAA. „Poprvé po roce a půl mohu říci, že vidím závěr prací na MAXech“, sdělil Patrick Ky pro agenturu Reuters.

Mluvčí kanadského regulátora uvedla, že regulátor nebude váhat uplatnit případné dodatečné požadavky na výcvik, a to jako podmínku schválení. Čínský proces recertifikace bude trvat déle.

 Zatím zůstává jediná nedořešená otázka. Některé země a odborové organizace požadují, aby piloti měli možnost manuálně vypnout varování před pádovou rychlostí („stick shaker“), které v případě katastrof LionAir a Ethipian podle názoru regulátorů odvádělo pozornost pilotů v kritické situaci.

U leteckých společností je v současné době uzemněno takřka 400 MAXů. Výroba letadla byla přerušena v lednu a obnovena koncem května, aby po pouhých dvou týdnech byla opět přerušena. U výrobce se nahromadilo 437 vyrobených a nedodaných letadel. Všechna vyrobená letadla musí být před uvedením do provozu dodatečně upravena, aby odpovídala podmínkám certifikace.

Piloti letadel budou zřejmě muset projít výcvikem na simulátorech, což komplikuje nedostatek simulátorů a omezení v cestování kvůli epidemii. Společnosti však zatím nic nenutí ke spěšnému uvedení letadel do provozu, a to vzhledem ke značnému převisu kapacit v důsledku epidemie.

Akcie Boeingu reagovaly na informaci růstem o 3,8 %. (Foto: thepointsguy.com) 


Fotografie k článku



Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace