Aeroflot vydá akcie v hodnotě 80 miliard rublů

  • 28.06.2020 17:00

Podle informací zpravodajství Reuters zvažuje ruská vláda, že skupina Aeroflot vydá novou emisi akcií za 80 miliard rublů, tj. asi 17 miliard Kč. Z toho by státem kontrolovaná banka VTB a Ruský fond přímých investic (RDIF) zakoupily akcie za 50 miliard rublů. Tím by vzrostl podíl státu ve společnosti na úkor drobných akcionářů. Podle názoru analytiků by takto získané dodatečné prostředky postačily Aeroflotu k překlenutí dalších tří čtvrtletí provozu silně omezeného epidemií, což by postačilo do zahájení letní sezóny 2021. Podle předpokladů by se poptávka v období hlavní sezóny 2021 již měla přiblížit normálu.

Burza reagovala na informaci o zvýšení podílu státu poklesem akcií Aeroflotu o 5,13 %. Pokud by se plán uskutečnil, pak při současných cenách akcií by stát zvýšil svůj podíl z 51,17 % na 56,4 %. Aeroflot informaci nekomentoval.

Aeroflot tradičně generuje největší zisky z mezinárodních linek. Kvůli epidemii však Rusko nepředpokládá, že by otevřelo své hranice dříve než v srpnu. Aeroflot je proto krizí mimořádně exponovaný. Naopak provoz na vnitrostátních linkách poklesl v Rusku relativně málo, takže společnosti s vysokým podílem regionálních a místních spojů nejsou krizí zdaleka tak dotčeny jako Aeroflot.

V květnu přepravil Aeroflot pouhých 206 tisíc cestujících, což je necelých 7 % obvyklého objemu. Očekává se, že za celý rok přepraví Aeroflot okolo 50 % cestujících proti roku 2019 a objemů roku 2019 nedosáhne ani v příštím roce. Akcie skupiny poklesly od února o 30 %.

Aeroflot zvažuje prodat svou dálnovýchodní odnož Aurora místnímu zastupitelství na Sachalinu a nepřevezme letos již žádná další nová letadla. V letošním roce měla skupina Aeroflot převzít ještě 31 nových letadel a dosáhnout 398 letadel.

Mezinárodní asociace IATA odhaduje ztráty výnosů ruského trhu letecké dopravy vlivem koronaviru na 9 miliard dolarů. (Foto: forum.sevastopol.info, planes.cz)


Fotografie k článku


Související fotky


Související články

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace