Eurocontrol zpracoval scénáře obnovení provozu

Dva scénáře postupného obnovení evropského provozu představila organizace Eurocontrol. Oba scénáře závisí na vývoji pandemie a mají demonstrovat rizika nekoordinovaného postupu při obnovení provozu. Studie ukazuje rozdíl mezi koordinovaným přístupem, kdy se jednotlivé země vzájemně dohodnou na zrušení restrikcí na překračování hranic, a scénářem, kdy návrat provozu bude nekoordinovaný. 

Scénáře shodně předpokládají, že nejprve dojde k obnovení provozu mezi evropskými zeměmi, tj. podobně, jak tomu je v Číně, kde je nyní provozováno asi 40 % vnitrostátních letů. První měsíc obou scénářů se tudíž týká pouze intra-evropského provozu. 

Pokud obnovení provozu bude koordinované, pak se v roce 2020 neuskuteční 45 %, tj. 5 milionů letů. U nekoordinovaného přístupu bude ztráta 57 %, tj. 6,2 milionů letů. Hodnoty jsou vztaženy proti roku 2019. Výsledky uvádí graf. 1.

Studie předpokládá, že letecké společnosti, letiště a služby řízení letového provozu přijdou letos o 110 miliard EUR.

Graf 2 Eurocontrol ukazuje, jak propadl provoz v jednotlivých oblastech dne 25. dubna ve srovnání se stejným provozním dnem loňského roku. ACC Praha vykazuje propad o 91,6 %.


Fotografie k článku



Související články

Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace