IATA odhadla ztráty leteckého odvětví způsobené koronavirem

Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) zveřejnila předběžnou analýzu dopadu epidemie koronaviru (CoVID-19) na leteckou dopravu. Z analýzy vyplývá, že roční poptávka po letecké dopravě může poklesnout v regionu Asie-Pacifik o až 13 %.

Vzhledem k tomu, že růst letecké dopravy v regionu Asie-Pacifik byl předpokládán okolo 4,8 %, může dopad koronaviru způsobit čistý pokles letecké dopravy region o 8,2 % proti roku 2019. V přepočtu na výnosy by to představovalo letos pro region Asie-Pacifik ztrátu 27,8 miliardy USD, z toho 12,8 miliardy USD pro čínskou vnitrostátní dopravu.

Provozovatelé mimo region Asie-Pacifik by podle tohoto modelu letos ztratili v důsledku poklesu poptávky 1,5 miliardy USD, a to s tím, že tato kalkulace zahrnuje pouze ztráty trhů, které mají vazbu na Čínu (graf 1). Celkové ztráty světových dopravců by tedy dosáhly 29,3 miliardy USD. Výše dopadu na světovou poptávku se odhaduje na 4,7 % (RPK), což by znamenalo celkový pokles poptávky o 0,6 %. Prosincová prognóza IATA na rok 2020 totiž předpokládala růst RPK v roce 2020 o 4,1 %. IATA uvádí (graf 2), že pokles počtu přepravených cestujících v Číně je v případě epidemie CoVID-19 strmější, než tomu bylo v případě epidemie SARS.

Studie také zmiňuje některé související pozitivní dopady. Pokles světových cen ropy se projeví úsporou nákladů na palivo v letecké dopravě v roce 2020 ve výši 13 miliard USD. To bude znamenat okamžitou výhodu pro společnosti, které ceny paliva nemají zabezpečené. (Grafy: IATA)


Fotografie k článku



Související kategorie

Komentáře



Nebyly vloženy žádné komentáře.

Partneři


Reklama
Používáním tohoto webu vyjadřujete souhlas s tím, že využívá pro analýzy a přizpůsobení obsahu soubory cookie. Další informace